Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri confirma un transvasament de 7,5 hm3 únicament per a consum humà del Tajo al Segura

El Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) ha confirmat aquest dimecres que aprovarà l’autorització d’un transvasament de 7,5 hectòmetres cúbics (hm3) a través de l’Aqüeducte Tajo-Segura. L’autorització s’ha fet efectiva aquest dijous després de que es publicara l’ordre en el el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

La decisió ha sigut adoptada sobre la base del dictamen de la comissió tècnica responsable d’aplicar les regles d’explotació de l’Aqüeducte Tajo-Segura, que es va reunir en la seu del MITECO el passat 20 de novembre.

En un comunicat, el Ministeri ha explicat que en la situació que es troben actualment les reserves hídriques de la zona es poden transvasar fins a un màxim de 20 hm3 i que els 7,5 primers es podran dedicar només al consum humà. Aquesta quantitat és precisament la que el MITECO ha autoritzat i, per tant, el transvasament no afectarà el regadiu, malgrat que des del Consell s’ha demanat en reiterades ocasions que l’aigua es destine també a l’agricultura.

El govern espanyol ha justificat la decisió emparant-se en els darrers episodis de pluges torrencials que ha patit el País Valencià, després dels quals es considera que la necessitat d’aigua del territori ha disminuït. “Analitzant tots els paràmetres, la comissió va aconsellar un transvasament de 7,5 hm3, atés el moment de l’any, la pluviometria i condicions d’humitat en la conca receptora, entre altres factors”, apunten.

Segons han explicat, la Comissió ha pres en consideració que el valor mensual de referència per al consum en destinació de les aigües transvasades del regadiu, una vegada aplicades les restriccions vigents per sequera, és de 16,29 hm3 per al mes de novembre i en els embassaments es disposa de 16,32 hm3, a data d’1 de novembre. Per tant, consideren que “el consum previst està cobert amb les reserves” existents, ja que les “pluges produïdes durant aquest mes han tingut un efecte favorable en els indicadors de sequera de la conca del Segura”.

A més, apunten que les pluges caigudes especialment a Cartagena “han afectat de manera significativa les infraestructures del posttransvasament, que són les que permeten la regulació, el transport i la distribució final de l’aigua a les diferents àrees regables receptores” i que, per tant, cal reparar-les. El Ministeri ha xifrat els treballs en 3.812.596 euros i considera que la seua execució durarà vora dos mesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa