Les pluges torrencials de novembre han causat 61,8 milions de pèrdues agrícoles

Els danys es concentren en un 89,5% en cultius i en un 10,5% en infraestructures
/ València
29 novembre 2018 01:00h
Els cítrics són el cultiu més afectat, amb pèrdues de collita properes a 45,4 milions, el 82,1% de les pèrdues en cultius.

El secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, i el sector agrari sostenen que la foto fixa actual permet establir pèrdues agrícoles estimades en 61,8 milions d'euros a causa de les pluges torrencials que van tindre lloc entre el 14 i el 19 de novembre.

Rodríguez Mulero ha detallat aquest dimecres, 28 de novembre, en una reunió informativa mantinguda amb el sector agrari, que d'aquesta primera estimació, efectuada pel personal tècnic de la Conselleria i contrastada amb les organitzacions agràries, el 89,5% dels danys es registren en cultius i el 10,5% en infraestructures.

València és la que concentra la major pèrdua en cultius, ja que es valoren els danys de les seues produccions en uns 40,4 milions d'euros, el 72,9%; seguida de Castelló de la Plana, amb danys valorats en uns 14,6 milions d'euros, el 26,5%, i d'Alacant, amb danys que ronden els 329.000 euros, la qual cosa suposa el 0,6% del total. Les comarques més afectades han sigut la Ribera Alta, on la producció afectada suposa el 52% de la total de cítrics afectats; la Safor, amb un 23%, i la Ribera Baixa, amb un 8%. En la resta de zones els danys han sigut menors, ja que els camps van romandre poc de temps entollats atesa l'orografia del terreny i el tipus de sòl, com és el cas de la Foia de Bunyol.

Els cítrics són el cultiu més afectat, amb pèrdues de collita properes a 45,4 milions, el 82,1% de les pèrdues en cultius; seguits del caqui, amb 8,9 milions d'euros (16,1%), i els hortícoles (1,8%), en estimar-se unes pèrdues en 0,9 milions. També hi ha altres cultius, com ara el raïm de taula, dels quals encara no s'han quantificat els danys perquè es troben en període de recol·lecció i uns altres als quals els va a afectar en el seu desenvolupament, retardant-lo, com ara la ceba o la xufa, així com les carxofes, les cols i els enciams, entre altres hortalisses.

Agroseguro ha començat a rebre sinistres de Castelló de la Plana, València i Alacant que suposen 783 hectàrees i ha iniciat amb 61 perits la valoració de danys d'aquestes pluges les indemnitzacions de les quals se sumaran als 74,8 milions ja previstos en els sinistres anteriors al mes de novembre, segons han explicat.

Efectes positius de les pluges 

Malgrat les pèrdues agrícoles, des de la Generalitat han apuntat que aquestes pluges tindran un "efecte positiu en general en tots els àmbits geogràfics dels cultius valencians", ja que seran "beneficioses" per als cultius de secà i les pastures perquè incidiran en un "augment de les reserves d'aigua de cara a la parada vegetativa hivernal, especialment en fruiteres i vinya".

En la mateixa línia, les pluges permetran la recàrrega dels aqüífers i la neteja de l'arbrat així com l'engreix dels fruits que, en el cas dels cítrics, tenien uns "calibres més menuts que en una campanya normal". Les precipitacions han millorat la qualitat de l'aigua, que es trobava amb alta salinitat en algunes zones, i han reduït les despeses de cultiu per menor aportació d'aigua de reg.

Pel que fa a la cabanya ramadera, "no solament no hi ha constància de danys sinó que les pluges han propiciat la recuperació de les pastures i de les fonts d'aigua assegurant aigua suficient per a la tardor i hivern", expliquen des del departament autonòmic.

next