Les Corts aproven la llei que dóna a la infància la consideració de "ciutadania de ple dret"

La norma impulsa la participació dels xiquets i adolescents en la vida pública i avança en la promoció dels seus drets
/ València
29 novembre 2018 01:00h

El ple de les Corts ha aprovat, amb els vots a favor del PSPV, Compromís, Podem, Ciutadans i l'abstenció del PPCV, la Llei d'Infància i Adolescència, que dóna als xiquets la consideració de ciutadans de ple dret alhora que impulsa la seua participació en la vida pública i avança en la promoció dels seus drets.

La norma estableix protocols sanitaris i educatius per als menors en situació d'acolliment familiar, als quals se'ls donarà "accés prioritari" a ajudes d'estudi, programes de beques i ajudes de menjador i transport. A més s'impulsarà el foment de les famílies extenses o educadores com a mesura preferencial i el disseny del Pla de Protecció amb l'objectiu que els menors puguen tornar en el menor temps, si és possible, amb la seua família.

Durant el debat parlamentari, la diputada de Ciutadans Mercedes Ventura ha destacat que la norma busca "donar veu als xiquets i adolescents" perquè "ells són els que saben el que necessiten" i ha destacat el "diàleg latent" entre els diferents grups. Fabiola Meco, de Podem, ha considerat que el text és "un perfecte instrument per a defensar l'alegria" dels menors perquè se'ls "apodera". "Volem uns menors lliures de violència, sense seqüeles, sempre vius i sense pors, que siguen escoltats, participen, que no assetgen ni siguen assetjats i reconéixer les seues famílies"; volem protegir-los i una infància i adolescència saludable", ha afirmat Meco.

Marian Campello, de Compromís, ha posat en valor la participació de diversos xiquets en l'elaboració d'una llei que és "per a ells" i que ha permés aconseguir un text "més sensible"."Volem que tinguen un horitzó de vida digne i autònom i una infància protegida i que els nostres menors siguen iguals en drets", ha declarat Campello amb l'objectiu de posar en valor que la norma promou i protegeix l'acompanyament i les famílies acollidores. "No solament és una llei de reconeixement i garantia de drets sinó que és una llei de participació, promoció de drets i protecció", ha destacat la diputada.

La diputada Concha Andrés, del PSPV, ha afirmat que aquesta llei se centra "en quin és l'interés superior dels xiquets i adolescents i se'ls reconeix com a ciutadania activa i com a persones de ple dret" amb els objectius clars de l'equitat en l'accés als seus drets, la igualtat d'oportunitats i la lluita contra l'empobriment.

Per la seua banda, María José Català, del PPCV, ha assenyalat que és una norma "bona i molt important" que, al seu judici, "perdurarà en el temps" però ha lamentat que no compateix la "ideologia" plasmada en determinades qüestions que "separen" el seu grup de la norma, la qual cosa justifica la seua abstenció. Entre les qüestions, ha citat la interrupció voluntària de l'embaràs o el tema de l'educació sexual. No obstant això, ha insistit que per al PPCV és "una llei necessària" i ha admés que el PP la "mantindria" i únicament modificaria certes qüestions "concretes i concises". "El compromís del PP és mantindre aquesta llei. Volem que tinga continuïtat governe qui governe i nosaltres solament li traurem la ideologia", ha resolt Català.

next