Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València formarà els responsables municipals sobre gestió forestal sostenible

La promoció de les polítiques de gestió forestal sostenible i la seua importància per a la conservació i la millora dels ecosistemes forestals és l’objectiu del nou cicle de jornades comarcals que desenvoluparà l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València en cinc municipis de la demarcació. Així ho han assenyalat la vicepresidenta de la institució, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, que també han destacat “el compromís ferm de la Diputació amb els valors ambientals”.

La vicepresidenta ha indicat durant la presentació d’aquesta nova ruta de sessions comarcals que “invertir en els valors ambientals com la biodiversitat, la regulació hídrica o la lluita contra l’erosió del sòl és fonamental per al futur dels nostres pobles i ciutats”. Segons ha explicat Amigó, “la Diputació ha invertit més de 3,5 milions d’euros en ajudes municipals per a realitzar tasques de manteniment de camins, treballs silvícoles i tallafocs, que són fonamentals per a la prevenció d’incendis, la creació de llocs de treball i la millora de l’economia rural”.

Bort ha assenyalat, per la seua banda, que “el bon resultat de les jornades sobre el Pacte de les Alcaldies” els ha encoratjat “a realitzar aquestes cinc jornades comarcals que se celebraran en municipis amb una massa forestal molt important perquè necessitem municipis apoderats en la gestió forestal per a caminar cap a un territori més equilibrat en l’àmbit poblacional i més sostenible”.

Aquesta iniciativa concep la gestió forestal sostenible “d’una manera interdisciplinària tant pel seu vessant ambiental com per l’econòmic i social”. Bort ha indicat, a més, que les jornades “estan enfocades cap a la idiosincràsia i circumstàncies concretes dels municipis on tindran lloc”. El diputat ha recordat també que “hem d’actuar en la prevenció d’incendis forestals i, alhora, combatre la despoblació. En aquest sentit, la gestió forestal sostenible és necessària”.

Aquestes jornades permetran l’anàlisi de la situació actual del sector forestal a les comarques que es visitaran, la caracterització del territori i també el paper que tenen la societat civil i les empreses en la dinamització i gestió d’aquestos recursos. A més, es presentaran les diferents línies d’ajudes municipals de la Diputació per a la gestió forestal sostenible, la millora d’aquestos ecosistemes i la protecció contra els incendis forestals.

El cicle començarà el 5 de desembre al Villar (la Serrania). El 12 de desembre continuarà a Requena (la Plana d’Utiel) i el 19 de desembre, a la Font de la Figuera (la Costera). El 16 de gener conclourà al municipi de Serra (el Camp de Túria). Els encontres estan adreçats als responsables i tècnics municipals així com als col·lectius civils interessats i tota la ciutadania.

3,5 milions en ajudes a la gestió forestal sostenible

Des del llançament de la primera línia d’ajudes municipals per a la gestió forestal sostenible en 2017, la Diputació ha destinat 3.570.000 euros a la preservació dels ecosistemes forestals de les comarques de València. Aquestes inversions faciliten als municipis la realització de treballs silvícoles a les masses forestals dels seus termes municipals, el manteniment de camins, l’adquisició de maquinària i la millora de la xarxa de senders i d’àrees recreatives.

La primera convocatòria de subvencions forestals va comptar amb un pressupost d’1.570.000 euros. Aquest primer pla va beneficiar 75 municipis de menys de 20.000 habitants i una superfície forestal de més de 25 hectàrees i 27 municipis que ja comptaven amb un pla local de prevenció d’incendis aprovat. En 2018, el segon programa d’ajudes ha comptat amb un pressupost de 2 milions d’euros que s’han destinat a 77 municipis del primer grup, i a altres 31 localitats del segon.

Comparteix

Icona de pantalla completa