Diari La Veu del País Valencià
‘Payá 100 anys donant la llanda’
Europa Press / València

La cinta explica com des dels seus orígens la marca Payá va estar al capdavant en la creació de joguets, especialment en l’època en què aquests es feien amb llanda com a principal matèria primera.

Així, relata la forma en la qual Rafael Payá va començar en 1897 a fabricar a Ibi (Alcoià) petits joguets de llanda de forma artesanal, venent pels mercats al costat dels productes per a adults, plats, tasses, regadores, cresols i altres miniatures per a xiquets.

L’activitat joguetera prompte va ser rendible i en l’Exposició Regional Valenciana de l’any 1909 la fàbrica Payá es presenta amb una representació dels seus joguets en la qual va tenir una gran repercussió i va marcar l’inici del creixement de Payá a tots els nivells. En 1912 es va constituir oficialment Payá Germans.

La iniciativa de realitzar un documental sobre la història d’aquesta empresa pionera va sorgir d’Ángel Raga Payá, besnét d’un fundador de la fàbrica Payà i actual Director General del Grup Mecomlys S.L. i productor executiu de la productora valenciana Alatake que ha realitzat el llargmetratge.

“És per a mi un honor formar part de la producció executiva d’aquest documental, que hem pogut fer gràcies a l’ajuda de CulturArts IVAC i que dediquem a tota la Família Payá. Veure l’evolució de la indústria del joguet a través de l’empresa familiar m’omple de gran satisfacció. La història dels Joguets Payá coneguts a tot el món per la seua elegància i qualitat mereixia un documental d’aquestes característiques. La majoria d’industrials jogueters d’Ibi es van formar en l’Escola d’Aprenentes i de Formació Professional que Payá va fundar en 1942, alguna cosa que queda molt bé reflectit, igual que l’economat i el barri que Payá va construir per als seus treballadors”, explica.

Per la seua banda la també productora executiva de Alatake, Eva Vizcarra afirma que “la família ha facilitat molt el treball ajudant generosament en tot moment amb documentació i testimoniatges”. “Gràcies a ells hem pogut explicar una història de grans empresaris que durant molts anys van donar treball a molta gent”, agrega.

El director de ‘Payá 100 anys donant la llanda’, Ernest Sorrentino confessa que ha sigut una gran experiència: “He gaudit molt en totes les fases, en la de documentació, en els testimoniatges de la família i en la del guió. Ha sigut un gran aprenentatge en tots els aspectes especialment en el repàs a la història del joguet”.

El director valencià reconeix que la part més complicada va ser trobar alguns joguets ja que molts tenen més de 100 anys d’antiguitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa