Diari La Veu del País Valencià
Una exposició al Palau de la Generalitat recorre els 600 anys d’autogovern

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sigut l’encarregat aquest divendres, 30 de novembre, d’inaugurar l’exposició que recorre els sis segles d’història de l’autogovern. La mostra, titulada La Memòria del Regne, 600 anys de la Generalitat Valenciana es pot visitar al Palau de la Generalitat i recull arxius, documents i objectes que expliquen els orígens i l’evolució de la institució.

En la presentació, a la qual han acudit el president de les Corts –institució originària de l’actual Generalitat–, Enric Morera, i els expresidents Joan Lerma i Alberto Fabra, així com les conselleres d’Agricultura i Habitatge, alts càrrecs del Consell i diputats i senadors valencians, el president Puig ha definit la Generalitat com “la institució que recull l’interés general” de tots els habitants valencians alhora que ha indicat, a més, que la institució ha evolucionat des de la foralitat fins a convertir-se “en tota una institució democràtica” i moderna que ha estat sempre al servei de la ciutadania.

“La Generalitat, 600 anys després, defensa els valors de la Il·lustració i ens connecta amb els avanços més importants de les idees de la humanitat”, ha prosseguit Puig, qui ha afegit així mateix que el Palau de la Generalitat és “el símbol d’eixa capacitat de tindre un autogovern democràtic, valent i capaç d’entendre a la societat”.

L’exposició està formada per al voltant de 40 documents procedents de l’Arxiu de la Generalitat, que inclouen llibres, expedients i cartes manuscrites que daten des del segle XIV. En el document més antic, que data de 1363, es registra la creació de la institució predecessora de la Generalitat, les Corts, que estableixen per primera vegada un impost propi per a garantir l’estabilitat institucional.

Els visitants també poden consultar el Llibre de privilegis, en el qual s’aprova la constitució de la Generalitat com una institució permanent, així com el Llibre de matrícula militar, de 1510, una relació dels nobles i cavallers del Regne de València. Altres documents d’interés inclouen un Llibre d’Albarans de 1456, que reflecteix els salaris dels diputats, entre ells el també papa Calixt III, que no va renunciar a la seua acta en ser nomenat pontífex i va continuar percebent el seu sou, a més del Llibre de Previsions de 1609, en el qual es pot llegir la carta del marqués de Caracena a la institució, comunicant el decret d’expulsió dels moriscos.

La Memòria del Regne, 600 anys de la Generalitat Valenciana exhibeix també huit escuts en pedra que mostren l’evolució històrica i artística de l’escut de la Generalitat, des del seu origen fins a l’actualitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa