Jordi Sànchez i Jordi Turull comencen una vaga de fam indefinida a la presó de Lledoners

Pedro Sánchez assegura que els polítics independentistes tindran un judici just
1 desembre 2018 01:00h
La primera foto dels polítics catalans a la presó de Lledoners, distribuïda per Òmnium Cultural.

L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i l'exconseller català Jordi Turull han comunicat aquest dissabte a la direcció de la presó de Lledoners l'inici d'una vaga de fam indefinida. Fonts dels serveis penitenciaris han explicat els protocols al voltant d'aquest tipus de protestes. També han aprofitat per a apuntar que Òmnium Cultural va difondre una foto dels presos realitzada a les dependències de la presó, però la seua difusió no estava autoritzada.

 La vaga de fam indefinida que no va "contra ningú" sinó que busca "remoure consciències". Així ho ha avançat l'advocat Jordi Pina en un escrit en què els presos justificaven la decisió per a reclamar un Tribunal Constitucional "imparcial i diligent" que no obstaculitze de manera "injustificada" els huit recursos d'empara pendents de resoldre. Una mesura que, asseguren, els "bloqueja" la possibilitat de recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans, en el qual actualment "dipositen la confiança". El president del Col·legi de Metges, Jaume Pedrós, ha alertat del "potencial risc" d'una vaga de fam sobre la salut dels interns, no només quan estiga més avançada sinó "des del seu inici".

Els interns que volen fer vaga de fam ho han de comunicar individualment a la direcció de la presó a través d'una instància, on ha de constar si serà vaga de fam i de set o només de fam. Els metges del centre penitenciari controlen l'estat de salut dels interns amb un seguiment de la pressió, el pes i analítiques de sang, entre d'altres. 

Inicialment, els controls són cada dos dies, però n'adapten la periodicitat en funció de l'evolució dels vaguistes. Si l'estat de salut dels interns requereix un ingrés hospitalari, els serveis penitenciaris els traslladen a la Unitat Hospitalària Penitenciària de Terrassa. Com a mesura extrema, un jutge pot autoritzar l'alimentació forçosa per indicació facultativa, a través de l'administració de sèrum.

Els presos que fan vaga de fam mantenen el règim de vida establert pel centre penitenciari, amb els mateixos horaris i activitats. Estan obligats a anar al menjador, com la resta d'interns.

"Judici just"

El govern espanyol ha assegurat aquest dissabte que els dirigents independentistes tindran un "judici just", igual que tots els ciutadans "sotmesos a la llei i protegits per les lleis". "El poder judicial és independent i es farà justícia", han apuntat fonts de Moncloa en conéixer la decisió de Jordi Turull i Jordi Sànchez d'iniciar una vaga de fam des de la presó de Lledoners per denunciar que el Tribunal Constitucional no resol els seus recursos d'empara. En aquest sentit, l'executiu de Pedro Sánchez ha subratllat que els processats "compten amb la protecció i les garanties que els ofereix l'estat de dret" i ha afegit que la justícia "és l'única que pot dictar sentències".

next