Diari La Veu del País Valencià
No puc seguir sense una resposta per a aquestes persones, el clam desesperat del patró del pesquer de Santa Pola

El capità del pesquer de Santa Pola, Pascual Durá, ha llançat un missatge a través d’Open Arms en el qual demana una solució urgent per a la situació que estan vivint els 12 migrants rescatats i la tripulació del Nuestra Madre Loreto. “No puc seguir navegant cap al nord, cap al sud, cap a l’est o cap a l’oest, fugint del mal oratge, sense tindre una resposta. No puc, sense tindre una empara per a aquestes persones”, lamenta.

Durá ha informat aquest dissabte que la situació a bord s’està tornant “cada vegada més insostenible” i que entre la tripulació “agafa força la idea que repercutirà greument en la nostra salut [la de tots els ocupants] i en l’estat del vaixell”.

Un vaixell de l’ONG Proactiva Open Arms ha tornat aquest dissabte per segon dia consecutiu al pesquer per a donar assistència mèdica a les 12 persones rescatades ja fa 9 dies i per a ajudar la tripulació a “gestionar la difícil situació a bord”.

Segons expliquen en el seu compte de Twitter l’ONG i el seu fundador, Òscar Camps, la situació empitjora amb el pas de les hores i s’està agreujant a causa d’un nou temporal de mar que s’ha format en la zona on es troba el pesquer. Per la seua banda, Camps assegura que estan a l’espera de que el govern espanyol els autoritze embarcar els migrants al vaixell de l’ONG.

La iniciativa humanitària United4Med, creada per les organitzacions Mediterránea, Open Arms i Sea Watch, ha demanat als governs europeus que assumisquen la responsabilitat davant els 12 migrants a bord del pesquer i procedisquen a la seua evacuació davant el perill que corren tant els supervivents com la tripulació. A través d’un comunicat difós en Twitter, United4Med requereix una solució “immediata” després d’una situació que qualifica de “molt crítica”, per la qual cosa insta els governs d’Espanya, Itàlia i Malta a arribar a un acord per a trobar un port segur “en el menor temps possible”.

Els migrants fugien de les llanxes de les autoritats líbies que perseguien les pasteres amb les quals tractaven d’arribar a Europa quan van ser rescatats. Tot i que en general els migrants es trobaven en bon estat de salut quan van ser recollits pel pesquer, Proactiva Open Arms assegura que després d’una setmana de temporal “s’han aguditzat els casos de debilitat i esgotament” i, per tant, “l’assistència mèdica a les persones a bord és una prioritat”.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat aquest dissabte al govern espanyol que actue “amb la màxima diligència” per a resoldre la situació del pesquer. “No és possible que hi haja països que estiguen en una actitud absolutament hostil contra el respecte bàsic als drets humans”, ha lamentat.

Puig ha explicat a preguntes dels periodistes en un acte a Requena (la Plana d’Utiel-Requena) que està “en permanent contacte amb la confraria” de pescadors i ha assegurat que en la Generalitat estan “molt preocupats” per la situació del pesquer, per la qual cosa ha exigit “a tots aquells que tenen alguna cosa a dir que actuen amb la màxima diligència possible”.

Per la seua banda, el govern espanyol va instar dijous el pesquer a desembarcar a Líbia, que, segons assegura, és un port segur per a rebre provisions. Aquesta afirmació contrasta amb les recomanacions que el mateix govern espanyol dóna als ciutadans, als quals recomana no viatjar a Líbia perquè no és un país segur.

Aquest dissabte, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reiterat que el pesquer ha d’anar al port segur “més pròxim”. En aquest sentit, ha demanat al patró del Nuestra Madre Loreto que complisca amb la legislació comunitària i internacional que, en la seua opinió, és “clara en aquestos casos”. “El que s’ha de fer és anar a un port proper, al port segur més pròxim i ara mateix existeix eixa possibilitat”, ha sentenciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa