Diari La Veu del País Valencià
Pilota femenina i sense edat

La pilota serà femenina o no serà. Ho tenen clar en tots els àmbits d’un esport que ha presenciat en els darrers anys com, a poc a poc, el trinquet ha obert les seues portes de bat a bat a les dones. No només com aficionades passives a l’escala, sinó també com a protagonistes actives del joc dins la canxa. Gràcies a la incommensurable llavor d’algunes pioneres, com la incombustible Ana de Borbotó i moltes altres valentes anònimes les quals es van rebel·lar a quedar-se mirant la partida, a hores d’ara un notable ventall de joves jugadores ha demostrat que la pilota femenina està preparada per a enderrocar les últimes restes d’un prejudici caduc.

La majoria d’aquestes noves jugadores són xiques joves, algunes encara adolescents, amb ganes de jugar i amb la possibilitat de compatibilitzar l’esport que els apassiona amb els estudis. Un exemple que ara segueixen les vora 300 xiquetes les quals participen en els jocs escolars organitzats per la Federació de Pilota Valenciana. Elles són el futur prometedor que espera el trinquet. Tanmateix, què passa amb les dones adultes? S’han de limitar a aplaudir des de la galeria?

En paral·lel a l’eclosió d’aquesta nova i jove generació de jugadores, en els darrers temps han sigut les dones adultes les que han començat a demanar, treballar i guanyar-se un espai propi en la pilota. Algunes ja eren aficionades, però en molts altres casos es tracta de nouvingudes al trinquet, mares dels centenars de xiquets i xiquetes que s’han introduït a l’esport gràcies al potent moviment de les escoles. Són nous grups de dones, llavors, amb ganes de fer esport, disposades a posar-se les sabatilles i enfundar-se els guants per a practicar un joc que, només fa uns anys, semblava vetat per a elles. I estan preparades per a començar des de zero.

L’embrió d’aquest fenomen, potser, es va viure ja fa uns anys a Beniparrell. Un grup de dones del municipi de l’Horta amb ganes de jugar va començar a fer partides al carrer. Poc després, eixe mateix grup va empentar el club del municipi per tal d’organitzar partides i campionats amb dones d’altres pobles. Un menut aleteig de papallona que encara està estenent-se en forma d’onada. La creació de categories femenines en competicions autonòmiques o la recent creació de la Lliga Bankia en són ara conseqüències visibles d’aquell primer pas.

Com les dones de Beniparrell, les dones s’estan movent en altres llocs. Bons exemples són les d’Algemesí, que prompte podran competir en el nou trinquet del seu poble, o com les de Polinyà del Xúquer. En el cas d’aquestes últimes, fa només sis mesos que van formar un grup per entrenar i formar-se, ja que algunes d’elles no havien colpejat mai una pilota. Ara són habituals en les sessions de tecnificació que la Federació ofereix als clubs i, en els pròxims mesos, esperen començar a competir de manera federada en els tornejos autonòmics.

A la demarcació de Castelló és on més complicat està sent el creixement de la pilota femenina. / CLUB PILOTARI DE CASTELLÓ

D’altra banda, en mig d’aquest moviment femení destaca la realitat que està vivint-se a la demarcació de Castelló, la zona on més complicat està sent el creixement de la pilota femenina. Una dada ho reflexa de manera directa i simple. En els jocs escolars, de les 300 xiquetes participants, de Castelló de la Plana provenen només nou xiquetes, quatre ho fan des d’Onda, tres són de Borriol i una d’Almassora. Una realitat que descriu el llarg camí que encara ha de recórrer la pilota femenina en les comarques del nord.

Però, el camí només es fa caminant. Avançant. Per això els clubs s’han posat mans a l’obra. Per exemple, el Club Pilotari Castelló ha arrancat en les últimes setmanes un nou grup amb huit dones per a jugar a pilota. Formen part mares de l’escola de xiquets i antigues jugadores de l’escola d’adults del club. Després d’un any sense escola per a dones, Castelló de la Plana tracta de donar vida a una escola que puga ser referent en la demarcació.

En aquesta línia, a l’escola del club hi ha nou xiques entre les quals destaca Carmen, una xiqueta que no té companyes de la seua edat contra les quals poder jugar a Castelló. Per aquesta raó, per a poder competir ho fa amb l’equip femení de Meliana. Hui diumenge participarà amb aquest equip en la final del campionat Edicom de galotxa Interpobles i, a més, està a un pas d’arribar a la final de raspall femení per parelles.

Com a Castelló de la Plana, el club d’Onda també ha posat en marxa un nou grup de dones. En ell participen mares i xiquetes les quals s’ajunten per entrenar un dia per setmana. El repte és atraure més jugadores per tractar, en un futur, de configurar equips amb opcions de poder competir.

En definitiva, les dones i no només les xiquetes són les que estan aconseguint que es faça realitat l’axioma sobre el qual es construeix el futur de la pilota valenciana. Serà femenina i no tindrà edat.

Comparteix

Icona de pantalla completa