Diari La Veu del País Valencià
Els migrants rescatats pel pesquer de Santa Pola desembarquen a Malta

Els migrants rescatats pel pesquer de Santa Pola estan ja en mans de les autoritats de Malta. En un missatge radiofònic, el patró del Nuestra Madre Loreto informava a l’ONG Proactiva Open Arms que els nàufrags ja estaven a les embarcacions dels maltesos.

“Estem tots molt contents i ells, més”, assegurava el patró. Acaba ara ja el malson que ha durat 10 dies i els mariners de Santa Pola poden tornar a casa.

El govern espanyol ha indicat al capità del pesquer de Santa Pola que canvie de rumb i es dirigisca a Malta. Així ho ha assenyalat Òscar Camps, el fundador de l’ONG Proactiva Open Arms al seu compte de Twitter. El Nuestra Madre Loreto, que porta ja 10 dies a la mar amb 12 migrants rescatats havia demanat a les autoritats espanyoles una solució perquè l’estat de salut dels migrants i les condicions meteorològiques empitjoraven per moments.

Fins ara, l’executiu de Pedro Sánchez havia instat el pesquer a desembarcar a Líbia, cosa que es van negar a fer perquè és aquell país d’on fugien gran part dels nàufrags que porten a bord. Després de nou dies sense resposta, van decidir posar rumb a casa fins que, finalment, aquest dissabte el govern espanyol ha donat l’ordre que es dirigisquen a Malta.

El pesquer es troba a 12 milles de Malta amb els onze migrants que romanen a bord després d’un fort temporal que en un primer moment va obligar el capità de l’embarcació, Pascual Durá, a dirigir-se a Santa Pola malgrat no comptar amb el permís de les autoritats.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, havia demanat al patró del Nuestra Señora de Loreto que complira amb la legislació comunitària i internacional i es dirigira “al port segur més pròxim”, segons va explicar el mandatari en la roda de premsa posterior a la reunió del G20 a Buenos Aires. El govern espanyol havia estat negociant amb Líbia per a donar una solució a la situació del pesquer i també fent gestions davant els executius de Malta i Itàlia, que fins al moment s’havien negat a permetre el desembarcament.

“La política migratòria europea ha de ser comuna. Tots hem de complir la normativa internacional i comunitària”, ha assenyalat el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat en un comunicat, en el qual assegura que dissabte per la nit van avisar al patró del vaixell que podia dirigir-se a Malta.

Segons ha explicat Òscar Camps, al voltant de les 11 del matí de diumenge els migrants han començat a ser transferits a les llanxes dels guardacostes maltesos perquè els apropen al port de l’illa. El canvi de nau s’ha fet, segons indica, a 13 milles de les costes de Malta.

Comparteix

Icona de pantalla completa