Diari La Veu del País Valencià
Malta assegura que l’estat espanyol acollirà els migrants rescatats pel pesquer de Santa Pola

El pesquer de Santa Pola Nuestra Madre Loreto ha entregat aquest diumenge a Malta els onze migrants nàufrags rescatats prop de les costes de Líbia, de manera que ha posat fi a diversos dies d’incertesa. Entre els migrants hi ha nou homes i dos menors d’edat que han sigut traslladats del pesquer espanyol al buc AFM quan es trobaven a tretze milles nàutiques de Malta. Finalment han desembarcat en el moll d’Haywharf, a La Valletta, segons informa el periòdic The Times of Malta.

El govern maltés ha explicat que encara que el desembarcament ha sigut a Malta, els migrants seran posteriorment traslladats a l’estat espanyol com a resultat de l’acord aconseguit entre tots dos executius pel qual les autoritats espanyoles van ordenar al buc posar rumb a Malta.

El capità del vaixell va posar rumb a Santa Pola dissabte a la nit malgrat no comptar amb l’autorització pertinent i per això el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va demanar al patró que complira amb la legislació comunitària i internacional i es dirigira “al port segur més pròxim”, segons va explicar el mandatari en la roda de premsa posterior a la reunió del G20 a Buenos Aires. Durant els 10 dies de crisi, l’executiu de Sánchez havia insinuat que el port al qual havia de dirigir-se el pesquer era el de Líbia, però la tripulació es va negar perquè no considerava que fóra un lloc segur per als migrants.

Abans de prendre aquesta decisió Durá va llançar un missatge desesperat a través d’Open Arms en el qual demanava una solució urgent per a la situació que estan vivint els 12 migrants rescatats i la tripulació. “No puc seguir navegant cap al nord, cap al sud, cap a l’est o cap a l’oest, fugint del mal oratge, sense tindre una resposta. No puc, sense tindre una empara per a aquestes persones”, lamentava.

El govern espanyol havia estat negociant amb Líbia per a donar una solució a la situació del pesquer i també fent gestions davant els executius de Malta i Itàlia, que fins al moment s’havien negat a permetre el desembarcament.

La principal ajuda que ha rebut el pesquer aquestos dies ha sigut la d’un vaixell de l’ONG Proactiva Open Arms, que va viatjar divendres cap al pesquer per a ajudar-lo a “gestionar la difícil situació a bord”, ja que tant la salut dels migrants com la situació meteorològica empitjorava per moments.

El suport a la tripulació va anar creixent durant els 10 dies que han estat a la mar amb els nàufrags. Fins i tot a Santa Pola hi ha hagut diverses manifestacions en suport al Nuestra Madre Loreto. A més, la iniciativa humanitària United4Med, creada per les organitzacions Mediterránea, Open Arms i Sea Watch, va demanar als governs europeus que assumiren la responsabilitat davant els onze migrants a bord del pesquer i procediren a la seua evacuació davant el perill que corren tant els supervivents com la tripulació. A través d’un comunicat difós en Twitter, United4Med va requerir una solució “immediata” després d’una situació que qualifica de “molt crítica”, per la qual cosa instava els governs d’Espanya, Itàlia i Malta a arribar a un acord per a trobar un port segur “en el menor temps possible”.

Comparteix

Icona de pantalla completa