Diari La Veu del País Valencià
La dreta governarà Andalusia

Els andalusos han votat canvi en aquestes eleccions del 2 de desembre de 2018. Per primera vegada en la història democràtica, la dreta podrà governar Andalusia tot i que el PSOE, una vegada més, ha sigut el partit més votat. La davallada del partit de Susana Díaz, que ha obtingut 33 escons –14 menys en 2015–, i la menys acusada d’Adelante Andalucía, la coalició de Podemos i Izquierda Unida ha sumat 17 escons, fa impossible que la suma de les dues candidatures supere la majoria absoluta.

Per contra, el Partit Popular, que cau 7 escons, és un dels grans triomfadors atés que Juanma Moreno presentarà la seua candidatura a presidir la Junta d’Andalusia. I és que la suma del PP (26 escons) amb Ciudadanos (21 escons), que aconsegueix 12 diputats més que en 2015, els deixa fregant la majoria absoluta. La clau del govern la té el partit d’extrema dreta Vox, que irromp al parlament andalús amb 12 escons.

“El canvi ha arribat a Andalusia”

Un dels primers a comparéixer després de conéixer els primers resultats ha sigut el líder de Ciudadanos, Juan Marín, que ha destacat que “el canvi ha arribat a Andalusia”. “Que aquesta terra tinga el que es mereix”, ha celebrat, i ha assegurat que els vots donen per a materialitzar el canvi a Andalusia. La portaveu de Ciudadanos, Inés Arrimadas, ha evitat aquest diumenge descartar un pacte de la seua formació amb el PP i Vox per provocar el “canvi” al govern andalús.

En la mateixa línia, el candidat del PP, Juan Manuel Moreno, ha celebrat la “jornada històrica a Andalusia”. “Sabem que Andalusia vol canvi i tindrà canvi”, ha augurat Moreno en al·lusió a què els escons donen per a desbancar el PSOE de la Junta d’Andalusia.

Susana Díaz s’ha fet esperar un poc més i, visiblement decebuda, ha lamentat que la incursió de l’extrema dreta en les institucions espanyoles haja començat per Andalusia. “És una nit trista per als socialistes, per al conjunt de l’organització”, ha apuntat. Com a partit més votat, Díaz ha assegurat que obrirà un procés de diàleg per a intentar formar govern i frenar Vox. “Ara faig una crida a totes les forces polítiques que ens fem dir constitucionalistes, que ho demostrem parant l’extrema dreta”, ha insistit.

Susana Díaz, visiblement emocionada després de conéixer els resultats . / DIARI LA VEU

Molt més triomfalista s’ha mostrat el candidat de Vox, Francisco Serrano, qui s’ha imposat la tasca d’encapçalar “la reconquesta” i “la regeneració” d’Andalusia. “Ho hem dit, que aquesta nit faríem història. L’hem feta gràcies a tots vosaltres. Nosaltres som els que propiciarem el canvi a Andalusia”, ha celebrat. “Hem arribat per a quedar-nos. Si s’ha de felicitar algú en aquestes eleccions, és Vox, Andalusia i Espanya”, ha sentenciat.

Per la seua banda, la candidata d’Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez, s’ha abanderat com a confrontadora de l’extrema dreta. “La gent d’Adelante Andalucía estarà a la disposició de combatre l’extrema dreta”. “Davant cada paraula de racisme, de masclisme, de transfòbia, d’homofòbia, ens tindran davant”, ha assenyalat.

Baixa participació

La cita electoral serà recordada per la baixa participació, que ha sigut quasi sis punts inferior a la dels comicis de 2015. En aquella ocasió, Díaz va decidir avançar les eleccions perquè no es refiava d’Izquierda Unida, el seu soci de govern aleshores. En aquelles eleccions, Díaz va ser la candidata més votada, però no va obtindre la majoria absoluta, motiu pel qual va haver de negociar amb Ciudadanos perquè votara a favor en la sessió d’investidura.

Més de 6,5 milions d’andalusos estaven convocats a votar en una jornada que s’ha desenvolupat sense incidents, tret que alguns apoderats de Vox han escridassat Susana Díaz quan es disposava a votar. La formació política finalment els ha retirat de la taula.

Comparteix

Icona de pantalla completa