Diari La Veu del País Valencià
El nord i el sud de Catalunya, connectats pel patrimoni cultural

Al nord del territori català, al conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí, comença aquesta ruta que s’encamina cap al sud, fins a tocar del Mediterrani. El camí el teixeixen elements diversos del patrimoni cultural de Catalunya, com el monestir de les Avellanes, la imponent Seu Vella de Lleida o el castell de Gardeny. La trama també la formen la vila de Siurana i les seves llegendes, fins que el recorregut culmina a Tarragona, amb el seu increïble llegat històric i cultural.

VALL DE BOÍ

Expedició al romànic

Encapçalada pel brillant arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch, que aleshores presidia l’Institut d’Estudis Catalans, l’estiu del 1907 una expedició d’estudiosos va posar rumb cap a la Vall de Boí. Volien inventariar i documentar el patrimoni arquitectònic i artístic de la regió. Aquell moment marca un abans i un després, la revaloració del conjunt monumental de la Vall de Boí i el ressò de l’art romànic de la Vall va agafar una volada internacional. El punt culminant és l’any 2000 quan la UNESCO el reconeix com a Patrimoni Mundial. El conjunt està format per nou esglésies, entre les quals destaquen Sant Climent i Santa Maria de Taüll i Sant Joan de Boí. Construïdes entre els segles X i XII, segueixen l’estil del romànic llombard, que es caracteritza per l’acurat treball de la pedra, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arquets cecs i bandes llombardes. Aquí comença la teva ruta.

www.centreromanic.com

Pantocràtor de Sant Climent de Taüll. / BOÍ TAÜLL RESORT

OS DE BALAGUER

Descans diví

La següent parada és més al sud, al petit poble d’Os de Balaguer. Allà hi ha el monestir de les Avellanes, una antiga abadia fundada pels canonges premonstratesos el 1166. Dins el conjunt del monestir es conserva el claustre i el refetor d’època romànica, la sala capitular del segle XIII i l’església del segle XIV. A l’interior hi trobaràs el panteó dels Comtes d’Urgell. El monestir també compta amb un restaurant i una hostatgeria per passar-hi la nit. Les habitacions se situen a l’ala més recent del monestir i ofereixen la possibilitat de participar en el seu dia a dia. Està emplaçat en un espectacular entorn natural de boscos, jardins i vinyes, idoni per gaudir d’un bon àpat i un plàcid descans.

www.monestirdelesavellanes.com

El Monestir de les Avellanes alberga el panteó dels Comtes d’Urgell. / MONESTIRS.CAT

LLEIDA

Templer per un dia

Sense sortir de Lleida, el camí et porta cap al Castell de Gardeny, també ubicat en una zona elevada de la ciutat. Construït al segle XII i pertanyent a l’orde del Temple, és un dels testimonis més destacats de l’arquitectura templera de la corona catalanoaragonesa. Per submergir-te d’una manera més real en la història de l’edifici i de l’orde, pots fer una visita que recrea com era la vida quotidiana d’aquesta comunitat monacal com si fossis al segle XIII, moment de màxima esplendor del castell. Entraràs als diferents espais del castell i utilitzaràs diferents objectes recreats a partir d’originals de l’època, com ara un arnès militar de mitjan segle XIII.

www.turismedelleida.cat

El castell de Gardeny és una de les manifestacions més importants de l’arquitectura templera. / PAERIA DE LLEIDA

LLEIDA

Duo d’altura

És imponent contemplar des de la distància la silueta de la Seu Vella elevant-se per damunt de la ciutat de Lleida. L’antiga catedral de la ciutat és una de les edificacions més importants de l’arquitectura medieval europea. La seva construcció, iniciada l’any 1203, es va perllongar durant més de dos segles fins que el 1431 es va finalitzar el campanar. Està emplaçada dalt d’un turó que comparteix amb un altre edifici emblemàtic de la ciutat, les restes del castell de la Suda. El nom de suda feia referència a la fortalesa andalusina construïda durant el segle IX al lloc que avui ocupa el castell. El turó també ofereix les millors panoràmiques de la ciutat i unes grans vistes de la comarca del Segrià.

www.turoseuvella.cat

La seu de l’antiga catedral de Lleida és una de les construccions més importants de l’arquitectura medieval europea. / GEMMA ABRIL

SIURANA

Un poble de llegenda

Siurana té una església romànica que sembla ancorada segles enrere, però sobretot has vingut fins aquí perquè ofereix unes vistes que fan contenir la respiració. Un escenari de 360 graus amb el pantà als peus, les muntanyes de Prades a l’est i la serra del Montsant i la seva vall a l’oest. El segon dissabte i diumenge de cada mes s’hi organitza una visita teatralitzada per la vila per descobrir el món llegendari de Siurana. Diu una de les faules més conegudes que quan la reina mora va veure que els cristians prenien Siurana, va agafar el seu cavall blanc, li va tapar els ulls i es va llançar pel cingle. De fet, encara hi ha la petjada de la ferradura del cavall marcada a la roca.

www.turismesiurana.org

El segon cap de setmana de cada mes s’organitza una visita teatralitzada a la vila. / ACT

TARRAGONA

El llegat de l’Imperi Romà

Deixes enrere una vila amb història per arribar a una ciutat que encara té més història. Un dels grans atractius de Tarragona és el seu passat històric, que brolla per tots els racons, en especial el llegat de l’Imperi Romà. Les petjades del passat romà han estat distingides per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat. Per explorar bona part dels vestigis imperials de la ciutat pots fer una visita guiada. El punt de partida és el Portal del Roser, que dona accés a la gran muralla que delimitava el perímetre de la ciutat imperial. La seva longitud era d’uns 3.500 metres, dels quals se’n conserven actualment 1.100, que envolten el nucli antic. T’acostaràs a l’imponent amfiteatre, amb capacitat per a 14.000 espectadors, al circ i al pretori.

www.tarragonaturisme.cat

L’amfiteatre romà de Tarragona és un dels millors conservats de l’arc mediterrani. / ACT

Comparteix

Icona de pantalla completa