Diari La Veu del País Valencià
Més inversió per alumne, més professorat i reducció de ràtios: el balanç de Marzà d’aquesta legislatura

Moment de fer balanç. El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha considerat oportú començar a reflexionar al voltant de la tasca que ha dut a terme en aquesta legislatura que ja s’està esgotant. Aquest dilluns, acompanyat per la coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha assegurat que des la seua arribada a Campanar ha aconseguit un dels seus principals objectius: capgirar les polítiques educatives del passat del PPCV. “Ens vam plantejar revertir les retallades dels populars i, a hores d’ara, caminem cap a l’educació que volem”, ha indicat Marzà.

El cap del departament d’Educació s’ha mostrat orgullós de la feina feta i ho ha plasmat a través de les xifres. Així, tal com ha explicat, actualment disposen de 1.183 euros més per a la inversió de cada alumne; també s’ha augmentat la plantilla del professorat amb la incorporació de 6.000 docents més; les ràtios (el nombre d’alumnes per aula) s’han reduït; la creació i consolidació del banc de llibres ja és un fet, “de manera que tots disposen de material escolar”, i l’escolarització de 0 a 3 anys està estabilitzant-se amb 14.000 places gratuïtes. En l’àmbit universitari, ha recordat que la rebaixa de les taxes universitàries ja és una realitat i que, a més, les beques s’han duplicat “perquè ningú no es quede exclòs del sistema universitari”.

“Quan vinguérem en l’any 2015 vam posar per davant els drets en contra dels privilegis. Malgrat la situació d’infrafinançament que tenim, hem sabut posar les persones en el centre i una de les conselleries bàsiques en aquest sentit ha sigut la d’Educació”, ha manifestat Micó.

Intervenció dels tribunals

Preguntat per la intervenció constant dels tribunals en gran part de les seues mesures, Marzà ha indicat que “alguns es van resistir al canvi” però que el seu equip ha complit amb allò que van assegurar: “Governar per a tots i ampliar els drets de la ciutadania”.

Respecte a la concentració convocada per a aquesta vesprada pels impagaments que diversos funcionaris interins han patit, el titular d’Educació ha deixat clar que eixa qüestió no depén de la seua conselleria sinó de la d’Hisenda: “Els afectats són alguns interins que s’han incorporat en els darrers mesos al sistema educatiu i que, per una qüestió informàtica, no han rebut la nòmina. Depén d’Hisenda i esperem que tot el món puga cobrar al més prompte possible”.

“Captar i retindre el talent”

D’altra banda, Marzà ha explicat un dels plans més ambiciosos de la seua conselleria: el Pla GenT. Aquest projecte pretén “captar i retindre” el talent d’aquells investigadors valencians que en els darrers anys van haver de marxar del País Valencià davant l’absència d’inversió en investigació. Aquest pla ofereix un total de dèsset contractes d’excel·lència internacional i huit per a doctors en experiència internacional.

“Invertim en el talent dels científics per a millorar la vida de la societat valenciana. El resultat d’aquesta primera convocatòria ha estat magnífic. Comptem amb noms de primer nivell internacional que han decidit tornar a les nostres terres per a contribuir al progrés científic, industrial, econòmic i social”, ha ressaltat Marzà.

Comparteix

Icona de pantalla completa