Diari La Veu del País Valencià
El TSJ dóna la raó a les famílies de l’escola Rei en Jaume de Xirivella que demanàvem ensenyament en valencià

RedactaVeu / Xirivella

El 10 de maig de 2010, el Director General d’Ordenació i Centres Docents de la Conselleria d’Educació i actual Secretari Autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell va denegar l’aplicació d’un programa d’ensenyament en valencià a l’escola Rei en Jaume de Xirivella.

L’escola comptava amb dues línies d’ensenyament, una en valencià i l’altra en castellà. El que es demanava era que les dues línies foren d’ensenyament en valencià, és a dir, que el centre comptara amb ensenyament bilingüe per garantir la competència lingüística per igual de les dues llengües oficials a tot el seu alumnat.

Aquesta mesura va ser aprovada pel Consell Escolar del centre, acordada pel Consell Escolar Municipal i comptava amb un informe favorable de la Inspectora d’Educació de la zona. Per tant, reunia el consens i la capacitat decisòria democràtica i argumentada de tota la comunitat educativa local. No obstant, els responsables de la Conselleria d’Educació en aquella època, van denegar la petició sense cap argumentació relacionada amb aquest cas concret.

Algunes famílies del centre es van assessorar a l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana i l’entitat va posar a la seua disposició el seu advocat per presentar un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià.

Hui s’ha notificat a Escola Valenciana la sentència ferma que obliga a la Conselleria d’Educació a l’aprovació de l’aplicació del programa d’ensenyament en valencià que va denegar fa tres cursos. Ara l’Administració educativa té un mes per a fer el canvi de programa.

És la segona sentència que el TSJ falla en aquest sentit després que obligara a la Conselleria d’Educació a rectificar per un cas semblant, el del col·legi concertat Sant Cristòfol de Picassent tal com va anunciar Escola Valenciana el 26 de desembre de 2012.

“Volem felicitar l’esforç de les famílies i del claustre del Rei En Jaume per reclamar fins a l’última instància el dret de tot l’alumnat del centre a poder estudiar en valencià, a tindre garantit un ensenyament de qualitat que assegura la competència lingüística per igual en les dues llengües oficials”, ha declarat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana i ha afegit que “hem insistit sovint a l’Administració educativa seny, hem insistit que no volem arribar als tribunals i no ens han fet cas. Aquest ha estat el resultat i caldria que reflexionaren en aquest sentit per al futur més immediat”.

Desenes de centres han demanat canviar al Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià per al curs que ve. Escola Valenciana emetrà un informe exhaustiu al respecte a finals de febrer.

La notícia ha arribat justament l’últim dia que tenen els centres educatius per a presentar a la Conselleria d’Educació el Projecte Lingüístic del Centre, (PLC), que és el document base que elabora cada escola per determinar les llengües en què s’imparteixen les àrees de coneixement i les llengües que s’usen a les diferents activitats que es desenvolupen al centre.

En el nou context educatiu, determinat pel Decret de plurilingüisme aprovat el passat mes d’agost, les escoles han hagut de realitzar canvis en els seus respectius PLC. Escola Valenciana va elaborar una guia model per a les escoles on s’explicitava com realitzar un PLC basat en el valencià com a llengua vehicular i que incorpore, sota postulats pedagògics fonamentats, l’aprenentatge de l’anglés i la competència lingüística en castellà.

Durant els dos últims mesos, desenes de centres educatius s’han adreçat a l’entitat per tal que els assessorara en l’elaboració del seu PLC i Escola Valenciana ha organitzat reunions informatives al respecte al llarg de les nostres comarques junt a les Unitats per a l’Educació Multilingüe de les universitats d’Alacant, València i Castelló: “hem intentat donar resposta i resoldre multitud de dubtes a la comunitat educativa sobre possibilitats d’anar intentant d’establir el plurilingüisme educatiu real, perquè l’administració ha optat per no fer cap aclariment en aquest sentit”, ha explicat el president d’Escola Valenciana.

Molts centres educatius han demanat el canvi de programa quan han presentat el PLC del seu centre. Han optat per sol·licitar el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià amb el consens dels seus respectius Consells Escolars: “Esperem que la Conselleria d’Educació atenga favorablement aquestes peticions fonamentades i que rectifique la manera d’actuar d’anteriors etapes”, ha comentat Vicent Moreno.

Escola Valenciana considera que l’anunci de hui de la Conselleria d’Educació on assenyala que catalogarà en valencià tots els llocs docents de secundària pot significar el canvi d’actuació respecte a la nostra llengua per part de l’Administració educativa. No obstant, es manté a l’expectativa fins que el requisit lingüístic siga una realitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa