Diari La Veu del País Valencià
La Policia deté un traficant de drogues que planejava anar a Síria per a fer la gihad

La Policia Nacional ha detingut a Sagunt (el Camp de Morvedre) un home acusat de planejar un viatge a Síria per a fer la gihad. L’home, de 46 anys, es dedicava al tràfic de drogues per a finançar les seues activitats terroristes.

Segons ha informat el Ministeri de l’Interior, el detingut s’havia convertit en “un àvid consumidor” de propaganda gihadista en línia i publicava també a través dels seus perfils en xarxes socials nombrós material multimèdia de tall radical amb l’objectiu de donar visibilitat i adoctrinar el major nombre de persones.

Pel que sembla, l’arrestat va mantindre contacte amb un integrant de l’organització terrorista Front Jabhat Al Nusra (actualment Jabhat Fateh as-Sham), a qui va manifestar la seua ferma voluntat de viatjar a Síria per a lluitar en la gihad. L’home havia patit un procés “molt acusat” de radicalització i transformat els seus hàbits de vida “per a complir amb els preceptes més rigorosos del salafisme radical”.

La detenció s’ha dut a terme per agents de la Comissaria General d’Informació en una operació conjunta amb la Comissaria General de Policia Judicial de la Policia Nacional. Al detingut se li atribueix la participació en delictes d’integració en organització terrorista, adoctrinament, enaltiment del terrorisme, contra la salut pública i pertinença a grup criminal. En l’arrest ha col·laborat la Brigada Provincial d’Informació de València i la Brigada Local d’Informació de Sagunt.

Possible reclutament d’altres persones

Els perfils de les xarxes socials que gestionava el detingut van viure un “considerable augment quantitatiu” de seguidors i sobrepassaven el miler, per la qual cosa es creu que aquesta persona va poder dur a terme “una gran labor de radicalització, tant activa com passiva, així com el possible reclutament d’altres individus”.

Arran del “notable augment” de la seua activitat virtual en els perfils de xarxes socials que posseïa, es va constatar un “elevat nivell de radicalització”. El detingut elogiava constantment la gihad violenta i es va convertir en seguidor de perfils d’organitzacions i individus terroristes.

Un viatge a Síria que va ser clau

El viatge a Síria va ser “l’últim pas” definitiu, ja que li va permetre posar-se en contacte amb un integrant de l’organització terrorista Front Jabhat Al Nusra, a qui va manifestar la seua “ferma voluntat” de viatjar a Síria per a lluitar i fer la gihad.

Davant les dificultats econòmiques que li van sorgir per a poder desplaçar-se a territori de conflicte, les investigacions aporten el fet que es valguera del tràfic d’estupefaents com a “font d’ingressos per a finançar el seu periple fins a la zona de combat”. Aquest fet, sumat als seus contactes amb membres d’organitzacions terroristes, “suposava un potencial perill per a la seguretat nacional”.

Dos detinguts més

En el mateix operatiu s’han detingut dues persones més de nacionalitat marroquina per presumptes delictes contra la salut pública i pertinença a grup criminal per les seues activitats relacionades amb el tràfic de substàncies estupefaents.

En l’operatiu, que s’ha dut a terme sota la supervisió del Jutjat Central d’Instrucció número 6 i coordinat per la Fiscalia de l’Audiència Nacional, s’han materialitzat set manaments d’entrada i registre.

Comparteix

Icona de pantalla completa