Sanitat llança un portal amb informació "veraç i objectiva" sobre els fàrmacs

L'eina MedicamentTIC vol contrarestar els missatges falsos o confusos que circulen per Internet
/ València
4 desembre 2018 01:00h
El perfil de les persones afectades per la \'pobresa farmacèutica\' es correspon amb pensionistes amb rendes molt baixes, persones a l\'atur i dones divorciades amb fills a càrrec seu a qui els exmarits no passen la pensió.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha llançat MedicamenTIC, un nou portal adreçat a la ciutadania amb informació veraç i objectiva sobre medicaments. Es tracta d'una eina 2.0 amb què es pretén fer accessible a la ciutadania la informació relativa als fàrmacs a fi que obtinga d'aquestos el màxim benefici. Els altres dos objectius principals del nou portal són evitar una utilització inadequada dels medicaments i coresponsabilizar el pacient en l'ús racional del medicament. 

"Volem aconseguir ser referents en matèria d'informació sobre medicaments per a la ciutadania i que aquesta obtinga informació objectiva, veraç, independent i de qualitat", això és "apoderar el pacient perquè faça un ús correcte i racional del medicament", ha explicat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló. 

Aquest nou portal naix amb la finalitat de transmetre a la ciutadania informació rigorosament científica i actualitzada, en contraposició a la informació que circula en alguns enllaços d'Internet, que no s'ajusta a la realitat o que conté missatges poc clars, confusos i, fins i tot, falsos. "Cada dia existeixen més pàgines web amb vendes de medicaments, publicitat enganyosa i promoció de pseudoteràpies que poden confondre els usuaris d'Internet", ha afegit Barceló. 

El disseny d'aquest portal s'ha dut a terme des de la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris prenent com a punt de partida els criteris habituals de consulta sobre medicaments per part de la ciutadania: la seua eficàcia; nomenclatura; presentació; procediment de prescripció i dispensació; recomanacions d'administració; condicions d'ús; efectes secundaris; etc. 

Punxant en l'enllaç, l'usuari trobarà diverses seccions i continguts amb el format pregunta-resposta. En l'apartat d'informació general s'explica què és un medicament, un principi actiu i un excipient; els riscos i els beneficis dels medicaments; els requisits que ha de complir un fàrmac per a estar disponible; què signifiquen les sigles i símbols que es troben en els envasos del medicament o si està finançat pel SNS (Sistema Nacional de Salut), entre altres qüestions.

Aquest apartat inclou també informació sobre la venda de fàrmacs en Internet; què fer amb els medicaments sobrants o caducats; les reaccions adverses, i com i on fer donacions de medicaments. 

El portal conté informació més específica sobre medicaments genèrics, biològics, biosimilars, orfes i estrangers, i explica com utilitzar els antibiòtics i quins són els criteris de vacunació així com el calendari vacunal i la importància de les vacunes per grups d'edat. 

MedicamenTIC ofereix, a més, una pestanya amb recomanacions d'utilització de medicaments –com usar un inhalador, com es posa correctament un col·liri, una pomada oftàlmica o un supositori– i un altre apartat dedicat a la seguretat dels medicaments en el qual es parla de riscos associats al seu consum, interaccions i problemes de salut addicionals. 

Per a l'elaboració de tots els continguts del portal, la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris ha comptat amb farmacèutics experts en Informació de Medicaments de diferents àmbits assistencials, amb facultatius d'Atenció Primària i Salut Pública i amb representants de la ciutadania, incloent associacions d'interés que engloben a la major part de la població.

next