La Filmoteca dedica un cicle amb els millors títols de Carles Mira en el 25é aniversari de la seua mort

De desembre a febrer es projectaran pel·lícules com 'La portentosa vida del pare Vicent', 'Con el culo al aire' i 'El rey del mambo', entre d'altres
/ València
4 desembre 2018 01:00h
Durant l\'estrena de \'La portentosa vida del pare Vicent\' a Alcoi va esclatar una bomba als banys del cine.

L'Institut Valencià de Cultura presenta a la Filmoteca de València un cicle d'homenatge al cineasta Carles Mira (1947-1993) amb motiu del 25é aniversari de la seua mort. 

Nascut a València el 14 de març de 1947 i mort a la mateixa ciutat el 12 de gener de 1993, Carles Mira va ser un dels personatges més representatius de la cultura valenciana de finals del segle XX i un dels creadors d'un cinema valencià amb veu pròpia. La seua cinematografia, de marcat caràcter mediterrani i festiu, es reapropia de la tradició per a desvincular-la de les lectures reaccionàries per part del poder i restituir el seu origen popular, destaca la Filmoteca en un comunicat.

La Filmoteca homenatja amb un cicle a aquesta figura imprescindible que, en paraules de Jordi Costa, autor d'una monografia sobre Mira, "era un model de cineasta que hui dia no seria possible, ja que el seu cinema estava orientat a polvoritzar els discursos de poder amb les armes de la comèdia popular i a defensar a qui lluita contra qui emmordassa la seua llibertat, des de la festa".

El cicle s'inicia el dimecres 5 de desembre a les 18 hores, amb la projecció de les seues primeres pel·lícules: l'històric documental Biotopo (1973) sobre el parc natural de l'Albufera, el curtmetratge de ficció experimental Viure sense viure (1976) i el migmetratge Un informe para una academia (1976), protagonitzat per José Luis Gómez.

Aquesta completa retrospectiva en el mes de desembre projectarà la polèmica sàtira sobre Sant Vicent Ferrer La portentosa vida del pare Vicent (1978), protagonitzada per Albert Boadella; la comèdia històrica Jalea real (1980), i la irreverent Con el culo al aire (1981), protagonitzada per Ovidi Montllor.

El cicle, que finalitzarà el deu de febrer, es completa amb Michana (1975), Cuentos para una escapada (1979), Que nos quiten lo bailao (1983), En un mercado valenciano (1984) i El rey del mambo (1989).

next