Diari La Veu del País Valencià
La sala Russafa arranca 2019 amb l’estrena d’una comèdia sobre la figura del ‘rentaculs’ del rei

La Sala Russafa arranca 2019 amb el seu VIII Cicle de Companyies Valencianes, que inclou l’estrena absoluta d’El limpiaculos del rey (11- 27 de gener), una peça desenvolupada dins del programa Graners de creació 2019-2022 i produïda per la formació valenciana alarcón&cornelles.

La companyia va nàixer en 2017, quan Rafa Alarcón –actor, presentador i còmic– es va unir a Jerónimo Cornelles –dramaturg, actor i director del festival Russafa Escènica–. L’objectiu era desenvolupar projectes en els quals es pogueren involucrar companys de l’escena valenciana el treball dels quals els resultara especialment atractiu. I, per a la seua segona proposta, han comptat amb Chema Cardeña, autor i director de la comèdia que presenten al teatre de Russufa el proper mes de gener.

El limpiaculos del rey pren el seu títol del lloc que va existir en la monarquia britànica entre els segles XVI i principis de XX. “Encara que puga semblar un autèntic despropòsit, era un dels treballs més cotitzats perquè proporcionava accés a la intimitat del monarca donant-li conversa durant el tràngol, a més d’ajudar-lo en la seua condícia més bàsica i en la seua salut gastrointestinal. Al llarg de quatre-cents anys, els historiadors han recollit anècdotes de tota mena, com ara Grooms of the Stool (així se’n deia en la cort), que van ascendir a secretaris personals del rei als quals van expandir molt voluntariosament els seus serveis a la reina i fins i tot un que va arribar a ser primer ministre britànic, després de tan ardu entrenament”, explica el teatre en un comunicat.

La comèdia que Sala Russafa estrena en gener se situa en la cort d’Enric VIII, en 1533, quan aquest desitja desfer-se de la seua primera esposa, Catalina d’Aragó, circumstància que sacseja els fonaments del regne, amb bàndols enfrontats i un aire de traïció irrespirable. Dos joves arribistes es disputaran el lloc de ‘rentaculs’ reial per a estar al més a prop possible del monarca i entren en una lluita tan pudent com hilarant, base d’una comèdia d’embolic que descriu un dels aspectes més humans de qualsevol persona, rei o ‘rentaculs’: l’ambició.

Alarcón i Cornelles, al costat de Cardeña, donen vida a aquesta trama localitzada en el gabinet privat, on el rei disposa del seu altre tron, des del qual descobreix complots i intrigues. Una posada en escena tan àgil com divertida alimenta el rerefons d’aquesta reflexió sobre fins a on és capaç d’arribar l’ésser humà per la seua ànsia de poder.

Últimes funcions de Y la nave va?

La programació teatral per a adults del mes de gener també inclou les últimes funcions de Y la nave va?. Des del 13 de desembre fins al 6 de gener (excepte 24 i 25 de desembre i l’1 de gener, però amb funció especial de Nit de cap d’any) pot veure’s aquesta peça que també signa i dirigeix Chema Cardeña. La nova coproducció de Sala Russafa i Cremen és una comèdia amb música en directe, que segueix l’estel d’anteriors treballs en comú del teatre i la formació valenciana.

En aquesta ocasió, l’acció se situa en 1870, en un port d’una ciutat occidental on el capità Van der Decken recluta els pares fundadors de la nova societat que pretén construir en una illa verge. Set seran els triats: un jutge amb narcolèpsia, un general amb diverses discapacitats físiques, una sufragista radical, un fanàtic reverend, un bohemi científic, una professora amb un concepte de sexualitat obert i una frívola duquessa vídua.

Se sumen a la travessia un grumet i una banda de músics, que anirà marcant l’avanç de la trama amb versions en viu de cançons d’Iggy Pop, Abba i Boney M. El passatge es completa amb el públic, encarregat de decidir com es desenvolupa l’acció mitjançant referèndums reals i en plena representació, que aniran alterant en viu el rumb d’aquesta aventura amb constants referències als reptes de qualsevol país a l’hora regenerar un model social esgotat.

Els actors Juanjo Benavent, Chema Cardeña, José Doménech, Juan Carlos Garés, Rosa López, Iria Márquez, Darío Torrent, Raquel Ortells i Jaime Vicedo, al costat dels músics David Campillos, José Montoro i Johnny B. Zero, donen vida a aquesta comèdia, plena de gags i ràpids diàlegs entre postures oposades, que convida l’espectador a obrir la ment a força de riallades.

L’Escalante torna a la sala Russafa

L’Escalante, Centre Teatral de la Diputació de València, torna a Sala Russafa aquesta temporada. El mes vinent programa tres peces que formen part del seu cicle ‘Escena Diversa’.

La primera, El viatge d’Ulisses (del 08 al 11), està adreçada al públic escolar. Humor i música en directe s’uneixen en aquesta proposta que recrea les aventures del personatge de la mitologia grega que va desafiar els designis dels déus. La formació basca Teatre Gorakada presenta aquesta peça, metàfora de com enfrontar-se i superar les dificultats.

La segona proposta del cicle és Pop Up, amb funcions escolars (del 14 al 18 de gener) i una oberta al públic general, el 13 de gener. La formació italiana Teatre delle Bricole presenta aquesta peça sense paraules, en la qual dues actrius manipulen uns llibres especials, de les pàgines dels quals brollen els elements per a contar les aventures d’un xiquet en un joc ple de fantasia i emoció.

Finalment, la programació per als més xicotets del mes de gener es completa amb En els núvols, un espectacle amb funcions escolars (21, 23 i 25 de gener) i una oberta al públic general el 20 de gener. La formació valenciana La Negra presenta aquesta peça creada per Diego Guil i Xavo Giménez en la qual les bombolles de sabó es converteixen en titelles. Sense text però amb molta espuma, coneixem el món d’un xiquet poc convencional, un poc solitari, però al qual li ixen amics pertot arreu i que és capaç de surar no solament en la seua imaginació.

Comparteix

Icona de pantalla completa