Diari La Veu del País Valencià
El govern estatal desvela que es van injectar més de 39 milions d’euros en gas en Castor

El govern espanyol ha desvelat, en una resposta parlamentària al grup Compromís, que es van injectar 39,2 milions d’euros en la planta Castor, situada davant de les costes de Vinaròs (el Baix Maestrat). Es tracta, a més, d’una inversió que se segueix retribuint.

El senador Jordi Navarrete ha retret que “se seguisquen cobrant aquestes quantitats als consumidors de gas després de les últimes sentències judicials que han anul·lat indemnitzacions i obligat a retornar els pagaments atribuïbles a peatges pel magatzem”. Navarrete ha denunciat que el govern estatal haja ocultat durant mesos la “xifra real” de gas que es va arribar a injectar al magatzem subterrani Castor. “Van ser 114.506,92 metres cúbics d’un total de 1.900 milions previstos, pels quals es van pagar 39,2 milions d’euros que se segueixen cobrant als consumidors hui dia, segons ha admés el govern [espanyol] a Compromís en una resposta parlamentària”.

“El projecte va ser un desastre econòmic i financer des que va començar el desviament econòmic respecte al pressupost inicialment previst i els sobrecostos i va seguir el fiasco amb les injeccions de gas i els terratrèmols”, ha apuntat el senador, qui ha afegit que en l’actualitat els efectes d’aquest “nyap” i el “descrèdit” que va suposar aquest projecte “segueixen retribuint-se a Enagás, titular d’aquest magatzem, i els segueixen abonant els consumidors de gas natural de forma injusta”.

“Gràcies a Compromís es van coneixent les retribucions que encara s’estan pagant per un magatzem inservible que es va compensar de forma expressa a l’empresa Escal UGS malgrat no complir amb les operacions per a les quals estava dissenyat”, ha denunciat Navarrete.

Diners pagats en 2018

Els senadors de Compromís han conegut que s’han pagat al llarg de 2018 a Enagás Transporte un total de 3.558.265,84 euros. “Ens sorprén que després d’anul·lada la indemnització al projecte pel Constitucional i que el Suprem obligue a retornar als consumidors els pagaments atribuïbles al magatzem Castor, se’ls seguisquen cobrant els costos i peatges previstos en les ordres ministerials anuals”, ha retret Navarrete.

Per al senador de la coalició, “el silenci, l’opacitat que envolta Castor i els interessos en joc que han existit per la connivència amb la classe política han d’acabar”. Segons ha dit, els consumidors “han de tindre accés a la informació existent, obrir les finestres a la transparència i que els ciutadans deixen de ser els pagadors d’un nyap del qual ningú no ha assumit responsabilitats i que el PP evita investigar coste el que coste”.

Compromís ha assenyalat que els actuals pressupostos de l’Estat contenen 96 milions d’euros en indemnitzacions vinculades als costos d’operació i per a la hibernació de Castor que realitza Enagás. Navarrete ha retret que aquestes quantitats s’estiguen abonant “malgrat que ningú no ens ha facilitat encara cap auditoria sobre l’estat de la planta, el seu correcte funcionament i disseny”.

El senador ha anunciat que reclamarà nova informació al govern espanyol i els ha comminat al fet que s’asseguen “d’una vegada” a analitzar les diferents alternatives amb les quals compta la ministra de cara a desmantellar el projecte “perquè deixe de suposar un perill per a les comarques més properes i un greuge per als consumidors”.

Comparteix

Icona de pantalla completa