Diari La Veu del País Valencià
Un brindis amb lletres per a visibilitzar la literatura per Santa Llúcia

Diu la literatura oral que Santa Llúcia està aparellada a la llum i entre els seus atributs iconogràfics apareix representada amb un llibre o un gresol. La festivitat en record de la màrtir coincideix amb el solstici d’hivern, que enceta el compte enrere per a les festes de Nadal. Des de fa dos anys, l’associació Va de Llibres celebra un porrat als voltants de l’ermita dedicada a la patrona dels cecs i els malalts de la vista per a visibilitzar la literatura i el comerç de proximitat i contribuir amb una festa a combatre els índexos de lectura de la societat valenciana. “Per a nosaltres és la llum del llibre”, respon el president de l’organització, Manuel Gil, un col·lectiu empresarial del qual formen part sis editorials i que des de 2016 trau al carrer les novetats literàries i la cultura popular per a brindar amb lletres per un Nadal valencià.

Per Santa Llúcia, porrat i llibres tornaran a omplir, el proper 12 de desembre, els voltants del conjunt arquitectònic patrimonial que integren l’antic Hospital d’Innocents (actualment la Biblioteca Pública de València), el Col·legi de l’Art Major de la Seda i l’ermita barroca de Santa Llúcia, al barri de Velluters. La campanya de Va de Llibres per a animar a celebrar el Nadal amb llibres va començar en 2014 però va ser en 2016 quan sis editorials (Balandra Edicions, Edicions del Bullent, Edicions 96, Onada Edicions, Perifèric Edicions i Vincle Editorial) van promoure la recuperació del porrat dedicat a Santa Llúcia.

Aquestes fires al voltant d’un sant són habituals al País Valencià, però, si al barri de Morvedre a la ciutat de València té lloc el primer porrat de l’any dedicat a Sant Antoni, el del barri de Velluters dedicat a Santa Llúcia, que era l’últim (el 13 de desembre) que se celebrava a la ciutat, va caure en l’oblit. “El vam recuperar després de posar-nos en contacte amb altres organitzacions, com ara la confraria de Santa Llúcia, que ja feia la ‘tabalà’ recorrent el barri”, explica Manuel Gil. Així, el llibre i la cultura popular es van donar la mà “aprofitant les sinergies” per a “reivindicar que és la llum del llibre” i “animar a regalar productes valencians”.

Aquesta edició compta amb la participació de 52 llibreries i les 6 editorials que formen part de Va de Llibres. Amés sumen el suport del Gremi de Llibrers de València, de la Confraria de Santa Llúcia, de les Corts, del Col·legi de l’Art Major de la Seda, de Crea Sinergias i de Colevisa. Tot plegat, apunta el president de l’associació cultural, “som empresaris del llibre i, per tant, la nostra missió és buscar lectors i mercats” i quina millor manera que felicitar el Nadal regalant llibres valencians, remarca Gil.

Durant els darrers tres anys, coincidint amb les edicions en què s’ha celebrat el porrat, “notem un avançament” pel que fa al món de la literatura, perquè “tenim un Pla de foment del llibre i la lectura de la Generalitat” i “hi ha una presència del llibre al carrer”, però “tota presència és poca”, lamenta l’editor de Vincle. Malgrat que Santa Llúcia porte aparellada la lluminositat de la nit, “la llum al final del túnel tardarà a veure’s”, indica Manuel Gil, perquè “estem en una societat illetrada, que llegeix poc. Per això, amb aquestes accions volem que el llibre tinga un valor social”, explica.

Les polítiques en favor del llibre i la lectura engegades durant aquesta legislatura han servit per a “avançar”, reconeix el president de Va de Llibres. La literatura ha rebut un darrer impuls a través de la televisió pública “però queda molt, perquè el llibre no té encara una forta presència social”. “En Gran Hermano i en Hombres, Mujeres y viceversa no ixen llegint un llibre” i des d’aquestos espais televisius “s’està donant un model social” on la literatura no té cabuda.

Música, cercavila i llibres

“Regalem llibres, regalem cultura, ajudem els barris en Nadal. Comprem al comerç de proximitat els nostres regals”, anima la campanya que donarà el tret d’eixida al porrat de Santa Llúcia, on des de les 19 hores del 12 de desembre fins a les 21.30 hores se celebrarà l’arribada de la nit més llarga de l’any al barri de Velluters.

El president del Col·legi de l’Art Major de la Seda, Vicent Genovés, serà l’encarregat de donar la benvinguda al tercer porrat de Santa Llúcia, on Va de Llibres presentarà la campanya de promoció de les novetats editorials així com la que posa en marxa el Gremi de Llibres de València. Després del brindis per Nadal, la veu de Maria José Peris junt amb l’acordió de Rosa Sánchez interpretaran cançons de la Mediterrània.

A les 20 hores tindrà lloc l’entrada de la tabalà de la Confraria de Santa Llúcia junt amb muixerangues així com la invitació del clavari major del gremi en honor de la màrtir, Francesc Llop, a participar de la festa en commemoració de la santa. De nou, la música de la Mediterrània a càrrec de Maria José Peris i Rosa Sánchez acompanyarà el porrat fins a la finalització de l’acte, on es podran comprar les darreres novetats presentades per Va de Llibres amb lletres de diferent temàtica, des de narrativa infantil i juvenil, assaig, àlbum il·lustrat, poesia, narrativa adulta fins a llibres de, per exemple, gastronomia i coneixement del territori.

Comparteix

Icona de pantalla completa