Diari La Veu del País Valencià
Belén Franch, Fernando Tomás i Maria Moreno: alguns dels talents científics que repatriarà el pla GenT

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport va publicar a principis d’aquesta setmana la resolució provisional del personal investigador beneficiari de les modalitats 1 i 2 de retorn de talent científic i la resolució definitiva de les modalitats 3 i 4 de retenció de talent científic mitjançant el pla GenT. En aquesta primera convocatòria del programa Generació Talent hi ha 40 persones beneficiàries, 25 dels quals suposen el retorn de talent científic i 15 més, la retenció de talent científic en les nostres terres. Per a fer efectiu aquest pla, s’han destinat 4,1 milions d’euros del pressupost de 2018. Per al pressupost de 2019 ja s’han previst 4,8 milions d’euros més per a publicar la nova convocatòria el pròxim gener.

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, va destacar que “invertim en el talent de científics com Belén Franch per a millorar la vida de les valencianes i dels valencians. El resultat d’aquesta primera convocatòria ha sigut magnífic. Comptem amb noms de primer nivell internacional que han optat per tornar a les nostres terres per a contribuir al nostre progrés científic, industrial, econòmic i social”.

L’objectiu del pla GenT és donar suport i atraure personal investigador amb talent per a potenciar el progrés científic, industrial, econòmic i social del territori valencià. Els contractes tenen per finalitat tres objectius: elevar el nivell d’excel·lència investigadora del sistema valencià; afavorir la incorporació de persones investigadores d’elevat prestigi i projecció internacional a les universitats públiques i centres d’investigació, i incrementar el volum de fons europeus d’investigació.

Investigadors de reconeixement internacional i nascuts en poblacions com Corbera, Sax, Benifaió, Castelló de la Plana, València, Novelda i Elx tornen a terres valencianes mitjançant el pla GenT. Marzà va explicar que “dels candidats i candidates a les modalitats de retorn de talent, la màxima puntuació l’han obtinguda en els dos casos dones científiques i valencianes d’origen”. És el cas de la investigadora Belén Franch, nascuda a Corbera, actualment professora de la Universitat de Maryland, col·laboradora de la NASA i reconeguda recentment amb la Medal of Honor for Early Career Achievement. Franch ha optat per a desenvolupar el seu treball en Ciències Tècniques i Mediambientals a la Universitat de València. Un altre exemple d’aquesta modalitat és Fernando Tomás, natural de Sax, que actualment exerceix al laboratori de Zones Àrides i Canvi Global de la URJC i que ha triat el centre de Biociències i Biotecnologia de la Universitat d’Alacant.

En una altra modalitat, la màxima puntuació l’ha obtinguda Maria Moreno, originària de València, actualment professora a la Universitat de Goettingen i que s’incorpora a l’àrea de Ciències Físiques de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), un centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques i de la Universitat de València dedicat a la investigació en Física Nuclear, de Partícules i d’Astropartícules i a les seues aplicacions tant en Física Mèdica com en altres camps de la Ciència i la Tecnologia. És també el cas de Manuel Francisco Dolz, que va nàixer a Castelló de la Plana i que actualment treballa al Departament de Ciències de la Computació de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat Carlos III i que s’incorpora a l’àrea de Tecnologies de la Informació i de la Comunicació de l’UJI. Les resolucions de totes les modalitats es poden consultar en la web de la Conselleria.

Comparteix

Icona de pantalla completa