Diari La Veu del País Valencià
La Fe implanta un cor mecànic a un pacient per primera vegada a un centre públic
ACN / València

El doctor ha afegit que el pacient ha tingut una molt bona evolució i que aquesta tècnica s’ofereix com alternativa als pacients amb insuficiències cardíaques severes que no són trasplantables. Moreno ha pronosticat que es podrien fer a l’entorn de 10 operacions al any a La Fe amb aquesta tècnica quan la resta d’opcions (fàrmacs i marcapassos) no són possibles. L’hospital és el primer centre públic a l’Estat espanyol que implanta aquest sistema, denominat ‘HeartWare’.

El pacient, Vicente Sorribes, de 51 anys, ha rebut aquest divendres l’alta i ha comparegut en roda de premsa. Sorribes ha agraït emocionat a tot l’equip mèdic la seua intervenció i ha remarcat: “Em trobava al corredor de la mort i sense possibilitat d’indult, amb un futur curt i dolent, en aprovar el dispositiu he trobat l’alegria més gran que pot tenir una persona, un present i una possibilitat i un futur molt bo”.

“He passat de no poder fer res a tenir un present i un futur molt esperançador, confiant en tots ells que són els qui m’han tornat la vida”, ha continuat Vicente Sorribes.

La intervenció, que va durar més de 5 hores, es va dur a terme el passat 5 de març per un equip multidisciplinari de més de 10 persones coordinat pel doctor José Anastasio Montero, cirurgià cardiovascular i director de l’àrea del Cor de l’hospital la Fe de València. L’operació es va realitzar amb una bomba de circulació extracorpòria i no va ser necessari extreure el cor per a la seua implantació.

El cor mecànic

El Dispositiu d’Assistència Ventricular-VAD és un petit aparell amb un tub que porta una bomba centrífuga amb levitació magnètica incorporada. S’implanta en la part inferior esquerra del cor i es connecta a l’aorta. Aquest mecanisme porta a terme les funcions de bombeig de la sang en pacients que l’activitat cardíaca està molt deteriorada.

El cor mecànic està al seu torn connectat mitjançant un cable que surt per l’abdomen fins un petit ordinador que el pacient ha de portar sempre i que funciona amb bateries recarregables. Aquest aparell és el que fa funcionar la bomba i permet fer el seguiment i el control del malalt quan ja està al seu domicili.

Per a un adequat seguiment, s’ha creat una unitat específica d’assistència que atendrà al pacient diàriament per tal de supervisar el seu tractament i estat, han explicat a l’hospital.

Comparteix

Icona de pantalla completa