Diari La Veu del País Valencià
Soler remarca que la reforma del finançament autonòmic segueix sent una prioritat màxima

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha subratllat que “per a la Comunitat Valenciana, la reforma del sistema de finançament autonòmic és una qüestió de prioritat màxima, que ha d’abordar-se al més prompte possible”, i ha criticat que “si el president Mariano Rajoy i el PP no hagueren incomplit totes les seues promeses que per a 2017 hi hauria un nou model de finançament, ara els valencians no seguirien patint una insuficiència de recursos inadmissible per a sostindre les competències de l’Estat de Benestar”.

Segons ha considerat el conseller mitjançant un comunicat, “la reforma del finançament és un assumpte de màxima prioritat per als valencians i valencianes”. “Són massa anys en els quals hem tingut un tracte discriminatori, inacceptable, injust i que és, fins i tot, anticonstitucional”, ha agregat. Així, Soler ha indicat que “benvingudes siguen totes les millores parcials que el govern de Sánchez puga fer”, unes millores “que amb el govern Rajoy ni tan sols es van plantejar”, però els valencians “no podem acceptar una situació que no pot continuar”.

El conseller ha fet aquestes manifestacions en resposta a “alguns experts de les comunitats”, que afirmen que “la modificació del model ja no és urgent per a les autonomies a causa que la millora de l’economia ha incrementat els ingressos”. “No és de cap manera el cas de la Comunitat Valenciana, que reclama ara, exactament igual que fa uns mesos, una solució al problema del finançament de les comunitats i, en particular, la dels valencians”, ha asseverat. “Abans s’al·legava la crisi per a mantindre injustament que no tocava debatre aquest assumpte, quan després sí que hi havia recursos per a altres qüestions, i ara alguns esgrimeixen la recuperació econòmica per a no abordar el problema. No valen les excuses ni els pretextos”, ha assenyalat el conseller.

“Els valencians es juguen molt amb els PGE”

“Els valencians no són ciutadans de segona. No tenim per què tindre pitjors serveis que altres comunitats que compten amb fins a 500 euros més per capita que els valencians”, ha afegit el Responsable d’Hisenda, qui ha destacat també la voluntat del govern espanyol de presentar en gener els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2019, “en els quals els valencians es juguen molt”. Entre altres qüestions, ha destacat la promesa de Pedro Sánchez al president de la Generalitat, Ximo Puig, que per primera vegada en la història es consignarà el 10% de la inversió territorialitzada per al País Valencià, d’acord amb el seu pes poblacional a l’estat espanyol. “Amb Rajoy vam perdre els valencians més de 2.000 milions pel constant maltractament inversor amb la Comunitat”, ha assenyalat.

Comparteix

Icona de pantalla completa