Diari La Veu del País Valencià
Theresa May ajorna la votació sobre l’acord del Brèxit per a evitar un rebuig majoritari de Westminster

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha confirmat que ajorna la votació sobre l’acord del Brèxit prevista per a dimarts al parlament britànic. En una compareixença a la Cambra dels Comuns, la líder tory ha reconegut que la solució per a la frontera irlandesa “genera moltes preocupacions” i ha anunciat que ajorna la votació per a evitar un rebuig “majoritari” del pacte amb Brussel·les per part dels diputats i que intentarà obrir negociacions amb els seus socis europeus. Així, la primera ministra ha anunciat que es reunirà aquesta setmana amb diversos líders europeus per a “discutir” les “preocupacions” dels parlamentaris sobre la solució de la frontera irlandesa.

Fins ara estava previst que el parlament britànic votara dimarts l’esborrany d’acord del Brèxit pactat entre Londres i Brussel·les i avalat pels 27 estats membres, però May tenia molt complicat obtindre la llum verda al text per l’oposició dels laboristes, de l’SNP, els irlandesos del DUP i part del seu mateix partit. “Ajornem la votació prevista demà per no dividir la cambra en aquest moment”, ha dit May.

Renegociació

May ha anunciat que abans de la cimera europea de dijous es reunirà amb diversos homòlegs europeus i amb els presidents del Consell Europeu i la Comissió Europea per a “discutir les preocupacions” de la Cambra dels Comuns sobre el pla de contingència per a la frontera irlandesa. Segons ella, intentarà parlar amb els líders europeus per dotar al parlament britànic de veu a l’hora d’establir un límit temporal a l’alineació d’Irlanda del Nord i que aquesta no s’aplique “indefinidament”. És a dir, que els diputats tinguen l’última veu sobre la data de caducitat del pla de contingència.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha avisat la primera ministra britànica Theresa May que els 27 no renegociaran l’acord del Brèxit. Prop de tres hores més tard de l’anunci de May d’ajornar la votació al parlament britànic, Tusk ho ha advertit en una piulada: “No renegociarem l’acord, incloent el backstop, però estem preparats per parlar de com facilitar la ratificació al Regne Unit”. A més, admet que el temps per obtenir l’aval dels britànics a l’esborrany “s’està acabant” i assegura en aquest sentit que els estats debatran aquesta setmana sobre el grau de “preparació” per un escenari de no acord.

“Preservar la unió”

En el seu discurs, May ha destacat que la solució per a Irlanda del Nord, que mantindria aquest territori alineat amb la Unió Europea (UE) en cas que no hi haja un acord alternatiu per evitar una frontera dura amb Irlanda, és la principal objecció del parlament britànic al pacte amb Brussel·les. Per això, ha demanat als diputats britànics que “escolten” les demandes dels ciutadans nord-irlandesos sobre la situació posterior al Brèxit si volen “preservar la unió” del Regne Unit. “La nostra unió només perdurarà amb el seu consentiment”, ha avisat la primera ministra. El partit que sustenta May al govern, els unionistes de la DUP, havien anunciat que votarien en contra de l’acord pel pla de contingència que rebutgen.

Altres resistències

Tanmateix, May ha reconegut que l’oposició a la Cambra dels Comuns a l’acord també respon a les exigències dels favorables a quedar-se a la UE, com és el cas dels laboristes. Per això, els ha dit que “un segon referèndum” sobre el Brèxit pot “tornar a dividir el país”. Respecte a les demandes laboristes per a negociar amb Brussel·les una relació més propera amb el bloc, May ha assegurat que quedar-se “en el mercat únic” no respon al mandat del referèndum sobre el Brèxit.

Pel que fa als que advoquen per un “Brèxit dur”, May ha recordat que abandonar el club europeu sense un acord “comportaria danys econòmics a curt termini”. A més, creu que aquest “risc” incrementa a mesura que s’endarrereix l’aprovació del pacte. Així doncs, May ha anunciat que el seu govern “accelerarà les preparacions” per a un escenari sense acord.

Aturar el Brèxit

Aquest pas enrere de May es produeix hores després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea haja decidit que Londres pot frenar unilateralment el Brèxit. Així, aquest dilluns la justícia europea ha assegurat que el Regne Unit pot frenar el Brèxit de manera unilateral si així es decideix amb un procés democràtic. El tribunal considera que seria “inconsistent” amb el propòsit dels tractats europeus de crear una unió de pobles que es puga forçar l’eixida d’un estat si aquest decideix revocar la decisió a través d’un procés democràtic.

La visió de l’estat espanyol

Minuts abans de l’anunci oficial per part de Theresa May i a l’espera del que diguera la primera ministra britànica, el ministre espanyol Josep Borrell ha indicat des de Brussel·les que la suspensió de la votació al parlament britànic no podia ser “de forma indefinida”.

En qualsevol cas, Borrell ha assegurat que la posició espanyola respecte al Brèxit “sempre ha estat molt constructiva” i ha admés que ho seguirà sent “per interés propi”. En aquest sentit, ha remarcat que les relacions humanes i econòmiques amb el Regne Unit “són molt fortes”, reconeixent que a l’estat espanyol el perjudica més que a altres països l’escenari d’una sortida “desordenada”.

Així, Borrell no ha tancat la porta a una eventual revisió de l’esborrany d’acord. “Desitgem tindre les millors i més estretes relacions”, ha insistit el ministre espanyol, assegurant que Madrid seguirà disposat a “veure quin és el problema i com es pot resoldre”.

Comparteix

Icona de pantalla completa