Diari La Veu del País Valencià
Els productors de xufa esperen recol·lectar 8,5 milions de quilos en una campanya que comença amb un mes de retard

Les abundants pluges caigudes sobre València en octubre i novembre han retardat l’inici de la recol·lecció de la xufa més d’un mes, però aquesta setmana les màquines de recol·lecció han pogut entrar en alguns camps i s’han recollit ja les primeres partides d’una campanya en què s’espera recol·lectar més de 8,5 milions de quilos de xufa tendra, dels quals la pràctica totalitat estaran emparats per la Denominació d’Origen Xufa de València.

Així ho ha avançat el Consell Regulador de la D.O. Xufa de València en un comunicat en el qual augura “bones perspectives” per a l’agricultor respecte al preu per quilo, que s’espera que es mantinga en els valors del passat any, quan es va aconseguir la xifra rècord de 80 cèntims per quilo de xufa tendra, preu que assegura la rendibilitat econòmica d’aquest cultiu, un “dels més segurs de l’horta de València”.

Prova d’això, apunta, són les excel·lents dades de superfície cultivada, que segueixen amb la tendència a l’alça i superen ja les 6.550 fanecades, la qual cosa suposa un increment de prop de l’11% respecte de la passada campanya. Respecte a la qualitat, els primers controls que s’han realitzat sobre les partides recol·lectades indiquen la seua “excel·lent qualitat i bona grandària, gràcies, entre altres coses, a l’esforç en la selecció del material de plantació”.

Segons el president del Consell Regulador, Antonio Gimeno, “l’augment constant de la superfície cultivada es deu al fet que és un dels cultius més segurs per a l’agricultor, que li assegura una rendibilitat acceptable sempre que acompanye el rendiment, ja que el preu que està percebent per quilo és bo”.

En aquest sentit, ha apuntat que això s’explica perquè “el consumidor busca cada vegada més la denominació d’origen, perquè sap que apostar per la xufa de València és fer-ho per la qualitat d’un producte de quilòmetre 0 i aquest fet ha impulsat moltes indústries a optar també per la xufa de València per a elaborar orxata, la qual cosa es tradueix en una major demanda d’aquest tubercle i l’augment del preu que percep l’agricultor”.

La xufa es cultiva en 19 termes municipals de l’Horta Nord, en els quals es donen unes condicions climàtiques i de sòl determinades que la converteixen en l’única zona d’Europa en la qual es produeix aquest singular tubercle.

Comparteix

Icona de pantalla completa