Diari La Veu del País Valencià
El Suprem obliga el govern estatal a tornar als consumidors més de 100 milions d’euros per Castor

El Tribunal Suprem ha obligat l’Estat a reintegrar més de 100 milions d’euros al sistema gasista en concepte de les sumes abonades a Enagás durant 2016 per les tasques de manteniment del magatzem de gas subterrani Castor, situat davant les costes de Vinaròs (el Baix Maestrat), ara hibernant.

En la seua sentència, la sala contenciosa administrativa, que en novembre ja va ordenar el reintegrament de 18 milions d’euros pel mateix concepte en l’exercici anterior, torna a estimar un recurs de la patronal catalana Cecot contra l’ordre ministerial de 2015 que establia els peatges d’accés a aquestes instal·lacions.

En el primer dels seus escrits, la Cecot al·legava, entre altres qüestions, que l’ordre recorreguda es basava en el Reial decret-llei 12/2014, alguns dels preceptes de la qual van ser declarats inconstitucionals en desembre de l’any passat.

Per contra, les parts demandades –l’Administració i Escal UGS, societat participada per ACS que va construir el magatzem– sostenien que la declaració d’inconstitucionalitat de determinats apartats de la norma no implicava que fóra contrària de dret.

A aquest “precedent d’interés” remet el Suprem, que extrapola els arguments de la decisió dictada fa aproximadament un mes al present cas, amb l’única diferència que en aquesta ocasió l’ordre jutjada és de 2015 “i es projecta sobre l’any 2016”. Per això, explica la sentència avançada pel diari El País, acorda unificar la seua doctrina, donant-li la raó de nou a la patronal i condemnant les demandades al pagament addicional de 4.000 euros en costes.

Segons el president de la Cecot, Antoni Abad, l’èxit d’aquestos recursos farà “que la resta [dos recursos més per les ordres ministerials per als exercicis 2017 i 2018] tinguen un veredicte positiu per als consumidors de gas”.

En un comunicat, la patronal explica que el govern espanyol disposa de dos mesos per a reintegrar les quanties; mentrestant, roman atenta a l’articulació d’un mecanisme de devolució de l’import repercutit en les factures de gas dels consumidors des del 2014 “pel manteniment d’una infraestructura que no s’ha arribat a posar en funcionament, ni prestat cap servei”.

En setembre de 2013, l’executiu espanyol va suspendre l’activitat del magatzem de gas després dels sismes registrats en la zona; quatre anys després, el Tribunal Constitucional va anul·lar la indemnització de 1.350,7 milions d’euros concedida a Escal UGS per la hibernació del projecte.

Comparteix

Icona de pantalla completa