Diari La Veu del País Valencià
El peatge de les autopistes s’apujarà un 1,67% a partir de l’1 de gener

El preu mitjà del peatge de les autopistes que conformen la xarxa estatal s’apujarà un 1,67% a partir del pròxim 1 de gener de 2019, segons van informar a Europa Press fonts del sector. La pujada s’aplicarà en totes les autopistes dependents de l’Administració General de l’Estat, que sumen 2.550 quilòmetres de longitud, si bé en les nou vies ‘rescatades’ i que actualment gestiona el Ministeri de Foment, aquest departament preveu rebaixar el seu peatge.

L’increment mitjà dels peatges en 2019 serà més moderat respecte al de l’1,91% aplicat al començament d’enguany, si bé suposa encadenar dos exercicis de pujades després dels descensos registrats en 2016 i 2017. L’actualització del preu mitjà del peatge de les autopistes és fruit d’aplicar la fórmula de revisió automàtica anual que el sector va pactar amb el govern en 2002. Es tracta d’una fórmula que té entre les seues principals variables l’IPC mitjà entre els mesos d’octubre d’un any i del següent i que, posteriorment, es pondera en funció de l’evolució dels tràfics.

La pujada per a 2019 que llança aquesta fórmula s’aplicarà un mes després que per vegada primera a Espanya una autopista concloguera el seu contracte de concessió, tornara a l’Estat i alçara el seu peatge. Es tracta de l’AP-1 Burgos-Armiñón (Àlaba), que el passat 1 de desembre va alçar les seues barreres i a la qual, per tant, ja no afecta la pujada que, a més, serà l’última per a altres dues autopistes, l’AP-7 entre Tarragona, València i Alacant, i l’AP-4 Sevilla-Cadis, atés que conclou el termini concessional en un any, al tancament de desembre de 2019.

En ple debat del pagament per ús

Així mateix, l’actualització anual dels peatges tindrà lloc en ple debat sobre la búsqueda d’un nou sistema per a garantir la viabilitat futura de la xarxa d’autovies de l’Estat i el seu manteniment, que comporta sospesar l’eventual articulació d’un peatge en totes les autovies. El debat està previst que s’escometa en una comissió específica del Congrés dels Diputats des de començaments d’any i per un període estimat de sis mesos.

De moment, la pujada de 2019 tindrà lloc en la xarxa d’autopistes estatals i tancarà 2018 encadenant un cinqué any consecutiu de creixement del tràfic, si bé més moderat. A tancament del passat mes d’octubre, les vies de pagament van registrar una mitjana de 20.141 vehicles diaris, la qual cosa implica un creixement del 2,6%. A més, en el cas de les vies rescatades, algunes presenten un descens d’usuaris. Així, en el cas d’aquestes nou autopistes, per a fomentar el seu ús i igualar a la baixa els seus peatges, Foment ja ha avançat que ho reduirà. Aquest descens s’aplicarà en les quatre radials de Madrid, la Madrid-Toledo, la que uneix la capital amb l’aeroport de Barajas, l’Ocaña-La Roda, la Cartagena-Vera i la circumval·lació d’Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa