Diari La Veu del País Valencià
El Suprem fixa per al 18 de desembre la primera vista del judici de l’1-O per a debatre la seua competència

La Sala Penal del Tribunal Suprem (TS) ha fixat per al dimarts 18 de desembre a les 10.00 hores del matí la vista de l’article de previ pronunciament. D’aquesta manera, el TS marca per a la setmana vinent el tret d’eixida al judici del procés. Es tracta d’una vista prèvia que han demanat les defenses, que qüestionen que el Suprem siga el tribunal competent per a jutjar l’1-O i sol·liciten que tota la causa es remeta al Tribunal Superior de Justícia català (TSJC).

A la vista hi seran presents els set membres del tribunal –presidit per Manuel Marchena–, representants de la Fiscalia, l’advocacia de l’Estat, l’acusació popular –exercida per Vox– i els advocats de la defensa. No hi seran els presos ni la resta d’acusats, que no ho han sol·licitat. Això hauria suposat el seu trasllat des de Catalunya fins a Madrid per a una vista que durarà, previsiblement, només un dia i que aborda qüestions tècniques.

La Sala, a més, ha desestimat la petició de les defenses de reclamar al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona informació referent als investigats en aquest jutjat. El Suprem considera que no és necessària per a una vista de previ pronunciament. Fins ara, però, el Suprem ha rebutjat altres peticions dels encausats que demanaven que la causa s’instruïra a Catalunya. Aleshores el jutge instructor, Pablo Llarena, va tombar demandes de Mireia Boya, Anna Gabriel i Carme Forcadell.

Un cop se celebre aquesta vista, el tribunal haurà de confirmar si la competència jurisdiccional es manté al Tribunal Suprem i el judici tira endavant. Tot apunta que així serà i, per tant, ja hi haurà via lliure perquè la Sala Penal fixe data per a l’inici de les declaracions dels 18 processats. La previsió és que les declaracions es produïsquen a partir de mitjans de gener.

Fiscalia, Vox i advocacia de l’Estat ja s’han oposat a traslladar la causa al TSJC i han presentat escrits defensant la competència de la Sala Penal per a enjudiciar els fets.

Comparteix

Icona de pantalla completa