El Suprem fixa per al 18 de desembre la primera vista del judici de l'1-O per a debatre la seua competència

La previsió és que les declaracions dels 18 processats es produïsquen a partir de mitjans de gener
11 desembre 2018 01:00h
Un cop resolga la sala, el següent pas ja seran les declaracions dels acusats davant el tribunal.

La Sala Penal del Tribunal Suprem (TS) ha fixat per al dimarts 18 de desembre a les 10.00 hores del matí la vista de l'article de previ pronunciament. D'aquesta manera, el TS marca per a la setmana vinent el tret d'eixida al judici del procés. Es tracta d'una vista prèvia que han demanat les defenses, que qüestionen que el Suprem siga el tribunal competent per a jutjar l'1-O i sol·liciten que tota la causa es remeta al Tribunal Superior de Justícia català (TSJC).

A la vista hi seran presents els set membres del tribunal –presidit per Manuel Marchena–, representants de la Fiscalia, l'advocacia de l'Estat, l'acusació popular –exercida per Vox– i els advocats de la defensa. No hi seran els presos ni la resta d'acusats, que no ho han sol·licitat. Això hauria suposat el seu trasllat des de Catalunya fins a Madrid per a una vista que durarà, previsiblement, només un dia i que aborda qüestions tècniques.

La Sala, a més, ha desestimat la petició de les defenses de reclamar al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona informació referent als investigats en aquest jutjat. El Suprem considera que no és necessària per a una vista de previ pronunciament. Fins ara, però, el Suprem ha rebutjat altres peticions dels encausats que demanaven que la causa s'instruïra a Catalunya. Aleshores el jutge instructor, Pablo Llarena, va tombar demandes de Mireia Boya, Anna Gabriel i Carme Forcadell. 

Un cop se celebre aquesta vista, el tribunal haurà de confirmar si la competència jurisdiccional es manté al Tribunal Suprem i el judici tira endavant. Tot apunta que així serà i, per tant, ja hi haurà via lliure perquè la Sala Penal fixe data per a l'inici de les declaracions dels 18 processats. La previsió és que les declaracions es produïsquen a partir de mitjans de gener. 

Fiscalia, Vox i advocacia de l'Estat ja s'han oposat a traslladar la causa al TSJC i han presentat escrits defensant la competència de la Sala Penal per a enjudiciar els fets.

next