Diari La Veu del País Valencià
Tres de cada deu televisors valencians encara no tenen sintonitzada À Punt

Després de més de quatre anys sense televisió pública, una de les dificultats que està trobant À Punt és poder entrar a les cases. Amb la fosa a negre de Canal 9, el lloc on es trobava la cadena va ser ocupat per altres opcions i, com ja va avançar Diari La Veu, la realitat és que la penetració dels mitjans públics en les llars valencianes està sent més lenta del que agradaria a la direcció d’À Punt. A això se sumen els problemes de cobertura de la xarxa de repetidors, depenent de la Generalitat i que À Punt demana que es renove. Però, malgrat els ‘obstacles’, des de la cadena pública destaquen que la sintonització ha passat del 58,9% en juliol al 67,8% en novembre. Mirant-ho al revés, en més de tres de cada deu xicotetes pantalles valencianes encara no es pot veure la televisió que dirigeix Empar Marco.

En certa manera, aquestos percentatges de sintonització podrien estar darrere de les dades d’audiència, encara no massa reeixides. Segons les dades de Kantar Media, la televisió valenciana està en una mitjana de vora l’1,5%. Fonts de la cadena pública posen en context aquestes dades i recorden que La Sexta “va tindre una quota de pantalla de l’1,8% el primer any”. “No és tan diferent”, remarquen.

Els programes més vistos són els informatius, que se situen entre el 3 i el 4%. De fet, en octubre la cadena va obtindre el seu rècord d’audiència amb la cobertura de la gota freda. L’informatiu de la nit del 18 d’octubre va ser el programa més vist, amb una quota de pantalla del 8,3%. A més, l’informatiu de la nit següent va aconseguir una quota de pantalla del 8%, la segona millor dada d’audiència de la televisió pública fins al moment. Pel que fa a la taxa de fidelitat de la televisió d’À Punt, ha passat del 69,2% al 75,7% en els primers mesos d’emissions.

Confiança en el ‘model Netflix’

Més enllà de les dades oferides pels mesuradors de Kantar sobre l’audiència ‘convencional’, la nova cadena pública confia a obrir-se camí entre “els usuaris del futur”. “Encara que ningú se la crega encara, l’audiència digital de moment és més bona, més fidel”, afirma Marco, qui es mostra escèptica amb el mètode de Kantar. “Està per reformular”, afirma. De fet, aquest juliol les televisions autonòmiques integrades en la Forta van enviar una carta a l’empresa mostrant la seua disconformitat amb l’actual sistema de medició.

En aquest context, À Punt Mèdia reivindica el ‘model Netflix’, en el qual el que compta és el consum a la carta i per Internet. “Tinguem també en compte les audiències digitals”, demanen reiteradament des de la direcció de l’ens. Segons informen les mateixes fonts, des que es van iniciar les emissions televisives hi ha hagut 2 milions de reproduccions en les aplicacions i 2,9 en la web. També s’ha vist més d’1 milió de vídeos en Facebook. Tot això, sense comptar els perfils propis dels diferents programes. Aquestes dades es corresponen amb un target jove, “molt més que el d’altres autonòmiques”. Així, el públic majoritari d’À Punt té entre 25 i 44 anys. Destaca especialment el consum televisiu dels menors de 12 anys, ja que un 51% és en línia.

Per a 2019, la cadena pública posa les expectatives en la millora de la web i de les aplicacions mòbils. També posaran els seus esforços en la televisió intel·ligent. De fet, À Punt Mèdia va llançar aquest dimarts la segona aplicació per als televisors intel·ligents; en aquest cas, per a dispositius Apple TV. El 30 de novembre va llançar la primera d’aquestes aplicacions, que era per a dispositius amb Android.

Les aplicacions permeten veure tots els continguts audiovisuals d’À Punt que estan en la web: vídeos, podcasts i programes. També es pot seguir l’emissió en directe de la televisió i de la ràdio, així com les emissions exclusives en línia. El llançament d’aquest dimarts representa un nou pas en l’objectiu d’À Punt d’adaptar tots els continguts als nous hàbits i dispositius.

Coincidint amb el primer any de les emissions radiofòniques d’À Punt, la cadena té con a objectiu a curt termini “augmentar l’audiència”. Aquesta arriba als 33.000 oients de dilluns a divendres i als 88.000 els caps de setmana. Tant per a la ràdio com per a la televisió, des de la direcció de l’ens admeten que calia una campanya de màrqueting “més forta”, però avancen que amb el claim ‘Estem on tu’ es donarà una última espenta publicitària entre finals d’enguany i principis de 2019.

Comparteix

Icona de pantalla completa