Diari La Veu del País Valencià
Apicultors valencians exigeixen que l’etiquetatge de la mel indique la procedència i el percentatge de mescla

Apicultors valencians s’han concentrat aquest dimarts a València per a exigir al Ministeri d’Agricultura “transparència” en l’etiquetatge de la mel, que indique el país de procedència del producte i aclarisca el percentatge de mescla que porta. Així mateix, han reivindicat la producció local i han advertit de la baixada dels preus.

Aquesta convocatòria s’emmarca en una sèrie de mobilitzacions que el sector apícola de COAG ha anunciat en diverses demarcacions espanyoles per a denunciar els abusos de la indústria envasadora de mel a productors i consumidors. Així, sota el lema ‘En defensa de la mel espanyola’ han reclamat un major control de les importacions, especialment de la Xina, que està obligant a vendre la mel per davall del preu de producció i un etiquetatge que obligue a detallar el país d’origen.

En declaracions als mitjans de comunicació, el tècnic de COAG-CV, Enric Simó, ha reclamat un etiquetatge “transparent” que indique el país d’origen i el percentatge de mescles de les mels que arriben perquè “el consumidor té dret a saber el que aquesta comprant”.

A més, ha advertit que s’estan oferint preus “afonats” per davall del cost de producció, fixat en 2,65 euros el quilo, ja que es paga entre 2,3 o 2,2 euros. “Ens estem carregant els nostres productors”, ha lamentat per a avisar que aquesta situació suposarà que “la majoria d’apicultors hauran de deixar l’ofici” i actualment són 1.700 persones al País Valencià i uns 300.000 ruscos.

A més, ha incidit que la mel que arriba d’altres països “no té els mateixos controls de qualitat que s’exigeixen als nostres productors”. Al parer seu, la solució passa per “un etiquetatge clar que indique el país d’origen i el percentatge de mescles perquè els nostres productors i consumidors puguen identificar la mescla quan vagen al supermercat”.

En l’actualitat, ha explicat que l’etiquetatge no aclareix la procedència, ja que únicament indica si la mescla de mels és originària o no de la UE o fins i tot marca ‘mel del món’. “Probablement estàs comprant una faula i siga una mel procedent de la Xina i no ho saps”, ha indicat. Simó ha reivindicat, d’altra banda, que comprant mel local, no solament s’ajuda el productor, sinó també a la biodiversitat i a “tot l’ecosistema”.

Comparteix

Icona de pantalla completa