Diari La Veu del País Valencià
El pàrquing de la plaça Bruges de València obri amb tarifes promocionals per Nadal

Aquest dijous, 13 de desembre, obri al públic el pàrquing de la plaça de la Ciutat de Bruges de València, amb un preu promocional d’1,5 euros l’hora durant tot el Nadal. El fet que aquesta setmana es fera zona per a vianants el carrer del Peu de la Creu ja feia preveure que l’obertura de l’aparcament estava prop. A més, s’ha volgut complir amb l’anunci que va fer l’alcalde de València, Joan Ribó, en agost i l’aparcament estarà en funcionament per a la campanya de Nadal, quan un major nombre de persones es desplacen fins al centre i al Mercat Central per a fer les seues compres.

L’aparcament compta amb un total de 431 places disposades en cinc plantes en subterrani, en què la primera planta és per a ús de treballs de logística dels comerciants de l’entorn i del Mercat Central, i per a bicicletes. Així mateix, hi ha dos tipus de places diferenciades. Es reserven inicialment 46 places (encara que la xifra pot variar atenent la demanda) per a residents, comerciants i treballadors de l’àrea d’influència de l’aparcament, que en poden tindre ús per termini d’un, tres o cinc anys (abonament de llarga durada). La resta de places són de rotació, amb tarifa horària o mitjançant abonaments mensuals, trimestrals i anuals. A més, n’hi ha 29 de motos, 46 de bicicletes i 11 de mobilitat reduïda. Del total de places, 40 compten de partida amb punts de càrrega per a vehicles elèctrics.

Aquest dimecres, tant l’alcalde de València, Joan Ribó, com el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, han destacat des del pàrquing l’existència d’una planta logística per als comerciants, ja que “és una absoluta novetat a Espanya” i només hi ha un cas paregut a Màlaga. Això possibilita “un espai ampli perquè es puga fer la càrrega i descàrrega”, que, segons ha destacat Ribó, “s’ha de gestionar conjuntament amb el Mercat Central perquè es done molta vida a l’alimentació saludable i als productes de proximitat”. En eixe sentit, Grezzi ha anunciat que, a més, eixa planta es vol transformar en un centre de consolidació en un futur, on els comerciants porten les mercaderies al centre que després es poden repartir amb un sistema d’última milla fent ús de bicicletes de repartiment i també el sistema de repartiment habitual.

A més, Ribó ha subratllat els punts de càrrega per a vehicles elèctrics, “unes instal·lacions que són fonamentals per a canviar els modes de mobilitat a la ciutat” i que són de càrrega mitjana, amb 22 quilovats, que permeten tindre la bateria carregada en un parell d’hores, segons les fonts municipals. En eixe sentit, Grezzi ha informat que per cadascun dels repartidors que utilitze aquestos punts de recàrrega elèctrica, hi haurà mitja hora gratuïta. Pel que fa a les 46 places reservades per a residents i treballadors de l’àrea, l’alcalde ha exposat que estan “pràcticament totes ocupades” i que ja hi ha un llista de reserva.

Les obres del pàrquing de la plaça de Ciutat de Bruges, que portaven més de deu anys paralitzades per la falta d’acord entre el govern municipal i la Generalitat (tots dos aleshores del Partit Popular), es van reprendre el passat mes de maig. Després de set mesos de treball, les obres de l’aparcament arriben a la seua fi i, així, obrirà les portes abans de la campanya de Nadal, tot i arribar alguns dies després de la data fixada i prevista pel regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, qui va anunciar que el 7 de desembre ja estaria en funcionament, una data marcada per la Junta de Govern municipal, que era l’encarregada de donar una pròrroga de 53 dies a l’empresa adjudicatària de la construcció.

Al respecte, Ribó ha dit que es compleix amb “un compromís de fa molt de temps”. “Hem aconseguit posar en marxa aquest pàrquing en el temps que ens havíem marcat, s’ha de dir que l’EMT ha funcionat com un rellotge suís”, ha afirmat Ribó. En la mateixa línia, Grezzi ha expressat que l’estructura, que és “un somni que hem fet realitat”, està “cridat a un símbol de la ciutat i d’aquest govern”.

L’Empresa Municipal de Transports (EMT) serà la responsable de la gestió del pàrquing i mantindrà les tarifes oficials per a les places de rotació horària, idèntiques als aparcaments de Reina i Parcent. L’objectiu de l’Ajuntament és que aquestos pàrquings estiguen gestionats per empreses públiques, en considerar que la seua gestió és la més eficient i, a més, perquè, d’aquesta manera, els beneficis obtinguts van íntegrament a les arques públiques.

Comparteix

Icona de pantalla completa