Diari La Veu del País Valencià
La policia requisa mòbils i ordinadors a dos periodistes mallorquins per a investigar una suposada filtració

La policia espanyola es va presentar aquest dimarts a la redacció d’Europa Press a Mallorca i a la del Diario de Mallorca amb una ordre judicial per a requisar mòbils, ordinadors i documents i investigar una suposada filtració relacionada amb el cas Cursach.

Segons consta en la resolució del jutjat d’instrucció número 12 de Palma, s’investiga un delicte d’encobriment de secrets a instàncies dels advocats dels implicats i de la Fiscalia. Fonts de la Fiscalia han confirmat que el ministeri públic ha donat suport a la resolució judicial que acorda la intervenció dels telèfons mòbils dels dos periodistes.

En el cas d’Europa Press, la policia es va endur dos ordinadors corporatius, diversa documentació i el telèfon de la redactora. En canvi, al Diario de Mallorca es van negar a entregar informació i només es van endur el telèfon. El cas ha desfermat les crítiques de diferents associacions i sindicats de periodistes.

La policia espanyola va requisar els telèfons personals dels dos periodistes que havien informat sobre aquest cas. En estiu, Europa Press va publicar en exclusiva que la policia acusava el Grup Cursach d’haver defraudat 51 milions d’euros a Hisenda i 14 milions a la Seguretat Social entre 2010 i 2016.

L’actuació es fa arran d’una denúncia dels advocats dels implicats en aquest cas (Bartolomé Cursach i Bartolomé Sbert Cursach) i del mateix Ministeri Fiscal. L’empresari del món de la nit Bartolomé Cursach va estar 13 mesos en presó preventiva i va poder eixir en abril després de pagar una fiança d’un milió.

Fonts de la Fiscalia han confirmat que s’ha obert una peça secreta per suposats delictes de descobriment i revelació de secrets en què no s’està investigant cap periodista. També apunten que el fiscal delegat d’Anticorrupció de Mallorca ha informat favorablement a la diligència sol·licitada per la policia d’accedir als dispositius dels periodistes per obtenir “les evidències necessàries” i saber si s’ha comés algun delicte. És a dir, per a determinar qui va filtrar la informació als periodistes.

Segons consta en la diligència d’ordenació de l’escorcoll, s’autoritza la policia a registrar les dues redaccions i requisar els telèfons i bolcar tota la informació que tinguen en WhathsApp, correu electrònic i altres xarxes socials per a determinar si van tindre cap filtració. També autoritza la intervenció de qualsevol document que tinga a veure amb el cas i s’ordenava requerir als periodistes les contrasenyes per a accedir a tots els dispositius.

Crítiques d’associacions i periodistes

La situació ha desfermat les crítiques de col·lectius de professionals, periodistes i sindicats. Des de les redaccions dels dos mitjans han mostrat el seu rebuig a les actuacions i el compromís amb la llibertat de premsa. Han denunciat, a més, que suposa una vulneració del dret a la informació i el secret professional protegits per la Constitució.

Entre d’altres, el Sindicat de Periodistes ha mostrat el seu suport als periodistes afectats. També l’associació de comunicadors i informadors jurídics (ACIJUR), que ha mostrat “una oposició contundent” a qualsevol actuació policial o judicial que pose en entredit el dret a la confidencialitat de les fonts.

A més, més de 200 periodistes de diferents mitjans de comunicació han entregat aquest dimecres a la fiscal general de l’Estat, María José Segarra, una carta en què denuncien aquestos escorcolls efectuats dimarts en els dos mitjans balears, segons recull Europa Press.

Reaccions al País Valencià

A casa nostra, la Unió de Periodistes també ha rebutjat l’actuació duta a terme aquest dimarts i ha exigit “el respecte al dret a la informació i al secret professional dels i les periodistes”.

També el president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha manifestat sobre aquest episodi i ha dit que “ningú pot atemptar contra un dret fonamental com és l’exercici lliure de la professió periodística per a defensar l’interés general”.

El president, que ha exercit de periodista, ha recordat que la Constitució va establir la llibertat d’expressió i informació “com a fonament del nou sistema polític”. A més, Puig ha destacat que la informació “és un dret dels ciutadans i no un privilegi dels periodistes, com deia Camus”.

Comparteix

Icona de pantalla completa