Diari La Veu del País Valencià
Tres llibres de cuina valencians opten als ‘Oscar’ de la literatura gastronòmica

Des de 1995, els Gourmand Awards guardonen el millor llibre de cuina del món, uns premis on participen publicacions que parlen sobre gastronomia des de diferents àmbits, com ara la tradició, l’experimentació, els productes i els principals ingredients –com pot ser l’arrós–. En aquesta edició dels reconeixements, que es lliuraran durant la primavera de 2019, han sigut nominats diversos títols amb denominació d’origen valencià, com ara El rebost perfecte. La cuina de Miquel Barrera, de Joan Garí (Onada Edicions); Ruta de la Seda en España y Portugal, de Ricardo Franch i Germán Navarro (Universitat de València), i Paella Lovers, de David Montero (Sargantana).

El mecanisme dels denominats ‘Oscar’ de la literatura gastronòmica exigeix guanyar en cadascuna de les categories que integren els guardons per a optar al màxim reconeixement: convertir-se en el millor llibre de cuina del món. Així, els Gourmand World Cockbook Awards distingeixen títols que versen sobre xefs, editorials, cuina regional, menjar saludable, continguts d’entreteniment i publicacions amb finalitats benèfiques, mediambientals i que defensen els drets humans. Alhora, dins de cada categoria genèrica hi ha subcategories específiques. Fet i fet, els títols s’han d’imposar en cadascuna per a poder arribar a la selecció final, on el jurat format per Edouard Cointreau, Dun Gifford, el príncep Franz-Wilhelm de Prússia, Jean Jacques Ratier i Bo Masser proclama quin és el millor llibre culinari de 2018.

Junt amb les obres publicades per Onada, la Universitat de València i Sargantana hi ha altres títols amb vinculació valenciana que han sigut nominats. És el cas d’Unanime, del xef Bernd Knöller (propietari del restaurant Riff de València) i el fotògraf Xavier Mollà (publicat per Deia Books), que apareix com a candidat en les categories de millor fotografia gastronòmica, millor llibre de l’any i millor llibre d’un xef. També Les millors coques dolces catalanes, de l’historiador culinari valencià Vicent Marqués (editat per Cossetània), està nominat com a millor llibre de menjar tradicional.

El rebost perfecte, el segon llibre dedicat a la gastronomia escrit pel columnista de Diari La Veu Joan Garí, ha guanyat en les categories de millor xef/restaurant i millor llibre de cuina d’Espanya en llengua catalana. Garí es defineix com un escriptor memorialista; de fet, el seu debut com a autor de temàtica culinària va ser amb La memòria del sabor (3i4, 2015), un llibre amb què el borrianenc volia recuperar els records dels sabors de la casa. Tres anys després, Garí torna als fogons, però, en aquest cas, als de Miquel Barrera, de Cal Paradís, a la Vall d’Alba (la Plana Alta): “Un cuiner que es basa en sabors ancestrals”, afirma Garí.

Tanmateix, Garí parteix del primer receptari medieval valencià del segle XIV, que es conserva a la Biblioteca de la Universitat de València. L’escriptor comença recordant les receptes recollides en el Llibre de Sent Sovi (1324) per a remarcar que “la cuina valenciana té un passat”, una història que literàriament, si fa no fa, es remunta set segles enrere. El rebost perfecte tracta principalment sobre la matèria primera culinària que ofereix la demarcació de Castelló, “on passes de la mar al Penyagolosa, una muntanya de 1.812 metres, en pocs quilòmetres”, és a dir, que el ventall de productes, “del llagostí a la tòfona”, és ben nodrit; “d’ací que el llibre es diga el rebost perfecte”. L’obra, però, aborda la cuina que fan altres xefs valencians, com ara Quique Dacosta i Ricard Camarena.

Uns premis oberts a les llengües

Els Gourmand World Cookbook Awards van ser fundats pel francés Edouard Cointreau, vinculat a la nissaga dedicada als licors i els conyacs, en 1995. Des d’aleshores van nàixer com uns guardons internacionals oberts a totes les llengües; de fet, en aquesta edició han sigut també nominats títols en castellà i gallec, on participen treballs periodístics i de literatura gastronòmica, de cuina i receptes.

Els premis busquen distingir el millor llibre culinari però també els millors textos sobre vins. Els guardons van incloure les publicacions en català davant l’augment de títols de temàtica gastronòmica editats al Principat. Així, en els últims anys, autors com Enric Ribera, Mireia Carbó, Ramon Morató, Laura Gosalbo i el valencià Vicent Marqués han estat distingits amb un Gourmand World Cookbook.

Comparteix

Icona de pantalla completa