Diari La Veu del País Valencià
Sindicats i el govern espanyol acorden la derogació de parts de la reforma laboral

CCOO i UGT han arribat a un preacord amb el govern espanyol per a derogar aspectes de la reforma laboral. A l’acord no s’hi ha sumat la patronal CEOE. En roda de premsa, la secretària d’Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha confirmat aquest principi d’acord i ha demanat al govern espanyol que pose en marxa els canvis acordats. Entre ells, destaca restablir la ultractivitat dels convenis col·lectius i que prevalga el conveni sectorial per sobre del de l’empresa.

Així mateix, també es recuperaria el subsidi per a majors de 52 anys i la limitació de la subcontractació amb l’obligatorietat que les empreses auxiliars adopten el conveni sectorial o el de l’empresa principal.

Fonts de CCOO han explicat que el Consell Federal del sindicat està debatent en aquestos moments el preacord que volen que el govern espanyol solemnitze en un acte públic amb els agents socials. Segons Vicente, es tracta d’un “acord important” sobre aspectes que “suposen revertir la reforma laboral” en matèries que tindran un efecte “immediat” sobre els drets dels treballadors. Això és que els convenis sectorials prevalguen sobre els de les empreses i no caduquen i perden la seua vigència en el moment en què expiren, com quedava fixat en la reforma laboral aprovada pel govern de Mariano Rajoy en 2012.

També es regula l’article 42 de l’Estatut dels treballadors per a garantir els drets dels treballadors d’activitats externalitzades i els recuperen els subsidis per a majors de 52 anys.

El govern espanyol espera a un acord global

Malgrat aquest preacord, els sindicats volen que l’executiu espanyol articule ara les mesures per a fer-lo possible. “La pilota està en mans del govern”, ha dit la secretària d’Acció Sindical de CCOO, que ha advertit que si l’executiu no compleix “tindrà un problema”.

“Si això no es duu a la pràctica, CCOO es mobilitzarà perquè aquestos acords es duguen a terme, es complisquen i tinguen un efecte immediat per a les treballadores i treballadors d’aquest país”, ha dit.

Fonts del Ministeri de Treball, però, no han donat per feta aquesta entesa. Malgrat que han admés que s’han assolit acords en matèries parcials de la derogació de la reforma laboral, han apuntat que l’executiu espanyol esperarà a anunciar-lo un cop s’haja assolit un pacte global sobre la reforma.

Comparteix

Icona de pantalla completa