Puig creu que l'aplicació "sistemàtica" del 155 no serà la solució per a Catalunya

El president de la Generalitat retreu a Torra l'actitud "absolutament radical" del seu govern i fa una crida al diàleg per a buscar una solució al conflicte polític català
/ València
13 desembre 2018 01:00h
El president Ximo Puig en una imatge d\'arxiu.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat que l'aplicació "sistemàtica i permanent" de l'article 155 a Catalunya no serà la solució perquè només generarà "major confrontació", encara que "evidentment cal fer complir la llei".
Puig s'ha pronunciat així en un acte organitzat per la Cadena Ser en el qual també ha participat la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i ha qüestionat l'actitud "absolutament radical" i "irresponsable" del govern català alhora que ha defensat l'actuació del Govern d'Espanya, que intenta "acostar postures", ha dit.

El president valencià ha afirmat, a més, sobre el Consell de Ministres del dia 21 a Barcelona, que li sembla "encertat" que se celebren reunions de l'executiu de Pedro Sánchez fora de Madrid perquè és "molt important que se supere el centralisme anacrònic" i ha opinat que és un "gest positiu" del Govern d'Espanya amb Catalunya.

Així mateix, ha dit que li agradaria "molt" que el Consell de Ministres es reunira a València, Alacant o Castelló de la Plana, i ha indicat que no entén que es puga veure com una provocació, per la qual cosa ha demanat que les institucions desenvolupen la seua activitat "amb normalitat" i que es faça una "política de la racionalitat, no la política de les ultraemocions".

Per a Puig, les declaracions del seu homòleg català, Quim Torra, de la setmana passada són "improcedents, impresentables i solament contribueixen a augmentar la tensió per a res". No es pot "tolerar" que els responsables polítics no siguen conscients del compliment de la legalitat ni siguen capaços de generar el marc de convivència que exigeix la democràcia. Un responsable polític "no pot contribuir a la fractura social", això és "terrible", ha alertat Puig, per a qui si el Govern d'Espanya intenta generar un espai de "confortable" i de diàleg i la resposta és "cada vegada més dissonant, no hi haurà solució a mitjà termini".

A més, ha reclamat als governants catalans que assumisquen el marc estatutari i constitucional que els permet governar, perquè quan "se li pega una puntada a l'Estat de dret" no hi ha solució, i que orienten la seua acció en benefici de la convivència, en lloc d'"atiar la fractura social".

Per últim, el president ha insistit que intentar "dinamitar" els espais de diàleg "no és el camí" i, preguntat sobre si seria partidari d'il·legalitzar els partits que "volen trencar Espanya", ha afirmat que no cal "criminalitzar" les idees sinó les persones o els partits que "no accepten les regles del joc".

next