Diari La Veu del País Valencià
Doble ofensiva contra el Pla del Xúquer del PP al País Valencià i Europa
RedactaVeu / Sueca

La Mesa pel Xúquer celebrada ahir a Sueca amb la presència de prop de 80 persones representants de les distintes organitzacions ha acordat passar a l’ofensiva per rebutjar frontalment i tractar de paralitzar el Pla de Conca del Xúquer (PCX) aprovat el passat 26 d’abril al Consell Nacional de l’Aigua.

En aquest sentit, l’ofensiva se centrarà en dos línies o fronts; per una banda es presentarà una denúncia a la UE per incompliment de la Directiva Marc de l’Aigua en el Pla de Conca aprovat, al temps que es denunciarà l’incompliment de les condicions fixades per la Unió Europea per al transvasament des de la Marquesa i que la UE subvencionà amb 120 milions d’euros.

En segon lloc, es va aprovar la convocatòria d’una manifestació a València per al dissabte 28 de juny en la qual confluirà la defensa del Xúquer i de l’Albufera, “fent causa comú els veïns i veïnes de la Ribera amb els de la ciutat de València i altres comarques valencianes”. En el procés per arribar a aquesta mobilització es realitzaran distints actes, entre ells una concentració a la comarca de la Ribera durant la campanya de les eleccions europees “on es convidarà els candidats de les distintes formacions” i un acte al Palmar de València on estaran convidats els pescadors, associació de vela llatina, grups ecologistes “per a reivindicar el futur de l’Albufera”, segons han informat les entitats convocants en un comunicat.

Espoli del Xúquer, l’albufera i la Ribera

Xúquer Viu, regants, ajuntaments i organitzacions ecologistes, sindicals, agràries, polítiques i socials acusen el Ministeri i la Generalitat “d’espoliar el Xúquer, l’Albufera i la Ribera”.

Consideren que el Pla aprovat, no contempla uns cabals ecològics suficients i adequats per al Xúquer i l’Albufera i que augmenten els cabals per a regar a la Manxa “i consagren així la sobreexplotació de l’aqüífer que proporcionava aigua al Xúquer”.

A més a més, denuncien que “li neguen” una concessió d’aigua del riu per a beure a la Ribera “i, en canvi, li la donen al Vinalopó per al negoci i l’especulació”. La denúncia va més enllà en assegurar que “per a major humiliació”, el Pla estableix que els estalvis de la modernització del regadiu a la Ribera “aniran també al Vinalopó i a Alacant, en lloc de compensar els cabals del Xúquer i l’Albufera per la reducció dels retorns de rec”.

Per si fóra poc, asseguren els col•lectius integrants de la Mesa del Xúquer que el ministre Arias Cañete i el vicepresident Císcar firmaren un protocol, “que ha venut el futur del Xúquer i el nostre futur” ja que consideren que aquest protocol “vergonyós” marca el camí per a fer un segon transvasament al Vinalopó, recuperant l’original a Cortes de Pallàs o fent-ne un altre a Antella, el que suposarà el “deteriorament irreversible” del Xúquer i de l’Albufera, “i perjudicarà greument el futur de la nostra comarca”.

Finalment, la Mesa pel Xúquer considera que el Pla aprovat és “pitjor” que el de 1998 i que la societat valenciana “ha de mobilitzar-se per impedir el deteriorament irreversible del principal riu dels valencians i de la seua principal zona humida, Xúquer i Albufera, les nostres joies ecològiques”.

Comparteix

Icona de pantalla completa