Sánchez demana una reunió amb Torra a Barcelona per a "reprendre el diàleg constructiu" entre els governs

El president català no descarta trobar-se amb el cap de l'executiu espanyol però retreu que siga protocol·lària i demana que s'incloga en l'agenda bilateralitat i contingut polític
14 desembre 2018 01:00h
Barcelona acull el proper divendres, 21 de desembre, un Consell de Ministres per al qual, el govern espanyol ha demanat col·laboració a l\'executiu català i al consistori.

El govern de Pedro Sánchez ha demanat formalment una reunió entre presidents coincidint amb la reunió del Consell de Ministres el pròxim 21 de desembre a Barcelona. Ho ha fet a través d'una carta de la vicepresidenta espanyola, Carmen Clavo, adreçada al seu homòleg de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, en què demana col·laboració en l'organització i desenvolupament del 21-D i afegeix que, "com és habitual en situacions semblants", seria convenient que els dos presidents mantingueren una trobada "per a reprendre el camí del diàleg constructiu".

Calvo també ha enviat una carta a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en què comunica formalment la reunió que es farà a la Llotja de Mar i li agraeix per endavant la col·laboració que presta sempre el consistori. Calvo comença la carta comunicant oficialment que la reunió del Consell de Ministres del 21 de desembre se celebrarà a la Casa Llotja de Mar, com ja es va fer públic aquest dijous a través dels mitjans de comunicació. Segons la vicepresidenta espanyola, la intenció del seu executiu és "donar continuïtat a la iniciativa del govern espanyol d'apropar la seua feina a la realitat plural que constitueix el país". 

Es tracta, segons defensa Calvo, d'una "gran oportunitat" per a demostrar a la ciutadania el compromís del govern espanyol amb la "col·laboració i l'entesa" i "llançar un missatge nítid en favor de la convivència". "És per això que demanem al govern [català] la màxima col·laboració en les tasques organitzatives del seu àmbit competencial vinculades a la preparació i desenvolupament de la reunió, els detalls dels quals seran informats oportunament per la delegació del govern espanyol a Catalunya", afegeix Calvo. 

En l'últim paràgraf de la carta, Calvo afirma que, "com és habitual en situacions semblants", seria "convenient" que els dos presidents pogueren mantindre una trobada per a "reprendre el camí del diàleg constructiu que ha de fonamentar la relació entre els dos governs". Fins ara, el govern català ha descartat una reunió protocol·lària entre presidents aprofitant la reunió del Consell de Ministres a Barcelona i reclama que siga una trobada política amb continguts. De fet, l'executiu de Torra va proposar una cimera entre els governs, una opció que la Moncloa ha descartat. 

Torra no descarta la reunió

El president català, Quim Torra, no descarta reunir-se el 21-D amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, després de la carta de la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, tal com han explicat fonts del govern català a l'ACN. Així, Torra manté la porta oberta a una trobada entre els dos presidents, quan falta una setmana per a la reunió del Consell de Ministres a Barcelona. Des de la Generalitat han insistit que mantenen sempre la via del diàleg oberta i que Sánchez sempre seria benvingut, tot i que el govern català ha reiterat la preferència de celebrar una reunió bilateral entre els dos executius al complet aprofitant el Consell de Ministres del 21-D a la capital catalana.

Fins ara, el govern català considerava que una reunió entre els dos presidents no era òptima perquè no se n'ha pogut treballar prèviament el contingut. Així, rebutjava que Sánchez aprofitara la visita a Barcelona per a veure's amb Torra com si fóra només per protocol i no amb la seriositat que des de Palau creuen que hauria de tindre la cimera. Però la carta de Calvo fa que, per ara, Torra no descarte trobar-se amb Sánchez; això és, renuncia a una reunió d'alt nivell entre els dos executius.

next