Diari La Veu del País Valencià
La Ribera diu no a l’atac d’Educació contra la llengua

Clàudia Campos / Xavier Pérez / Corbera

El municipi de Corbera de 3.267 habitants, conquerit per Jaume I l’any 1248, viu aquest diumenge una fita històrica a l’acollir milers de persones procedents de tota la comarca amb motiu de la celebració de la XXIX Trobada d’Escoles en Valencià de la Ribera.

Una trobada on la Ribera ha dit un ‘no’ rotund a les polítiques educatives de la consellera Maria José Català per l’arranjament escolar i les retallades d’unitats escolars en valencià, fet que Escola Valenciana ha denunciat als tribunals.

En aquesta trobada s’han citat personatges de la política i de la cultura de tota la comarca, i han mostrat el seu suport unànime a les reivindicacions de les escoles en valencià i d’Escola Valenciana.

El president de la coordinadora de la Ribera, Joan Cortés, ha manifestat a La Veu que la Trobada és més que mai reivindicativa, “ja patírem el preàmbul del tancament de RTVV, un dels atacs més importants que ha fet el PP valencià a la nostra cultura i que després ha continuat amb els entrebancs que ha posat la consellera Català ambl’arranjament escolar i la retallada d’unitats en valencià”.

Joan Cortes

Cortés ha volgut significar que la Trobada de Corbera no sols dura un dia sinó un any, ja que compten amb una gran varietat de programes com Valencià Viu, que tenen com a objectiu impulsar l’ús social de la llengua.

Per altra banda, a Corbera també ha assistit el diputat estatal de Compromís Joan Baldoví, qui ha declarat a La Veu que després de trenta anys ” hui hem de reivindicar més que mai el valencià, perquè el PP pareix que vulga que desaparega la nostra llengua.”

Joan Baldoví amb La Veu

Jordi Vicedo: “Fita històrica”

L’alcalde de Corbera, Jordi Vicedo, ha manifestat que la jornada de les Trobades per l’ensenyament en valencià ha convertit a aquest poble en “un punt de referència, ja que l’ha donat a conèixer” i marca com a “fita històrica” aquesta jornada perquè “ha donat vida a aquest municipi” i s’ha quedat molt sorprès per la bona acollida per part del poble a aquest acte.

Jordi Vicedo, alcalde de Corbera

També ha afegit que a banda de ser un incentiu per al poble, Les Trobades” són un esdeveniment reivindicatiu que mostra la voluntat del poble i la seua defensa per la llengua, i són una manera més de demostrar el desig i l’estima del poble valencià per aquesta”.

A més, el diputat a Les Corts, Francesc Signes, (PSPV) ha lamentat “la brutal política del PP contra el valencià i l’escola pública amb les contínues retallades de línies en valencià i el tancament de RTVV”

Francesc Signes, sempre amb la llengua

Per la seua banda, l’alcalde de l’Alcúdia, Robert Martínez, ha qualificat de “patètica la política d’atac i persecció al valencià, a les escoles i a la identitat valenciana. Les trobades haurien de ser una festa i és al contrari, cada vegada són més reivindeicatives per culpa de la gestió de la dreta”.

L’alcalde de l’Alcúdia amb La Veu

A Corbera també s’ha acostat l’alcalde de Sumacàrcer, Txema Peláez, qui ha mostrat el seu desig que el seu poble aculla algun any la Trobada d’escoles en valencià.

L’alcalde de Sumacàrcer; el seu desig: una Trobada al seu poble

L’alcalde d’Alginet, Jesús Boluda, ha anunciat en exclusiva a La Veu que la propera Trobada serà en aquest municipi de la Ribera Alta.

El pròxim anfintrió de la Trobada, Alginet, Jesús Boluda, alcalde

Xúquer Viu

La Trobada d’Escoles en valencià, a banda de ser una jornada de reivindicació per la llengua i per l’ensenyament d’aquesta, també acull col·lectius que reclamen un canvi en les polítiques mediambientals del territori, com és el cas de l’organització Xúquer Viu que porta participant en aquestes jornades des del 2004.

Xúquer Viu sempre amb el País Valencià

En aquest sentit, la secretària de l’organització, Graciela Ferrer, ha manifestat la voluntat de “fer visible la lluita, perquè hi ha molts valors compartits entre Escola Valenciana i Xúquer Viu, com és la defensa pel nostre patrimoni”. També afirma que “l’ecologia i el medi ambient està lligat amb la gent, tant a nivell racional com emocional” i que “en aquestes jornades, es dóna la conjunció entre l’estima i la dignitat del nostre territori, tan a nivell cultural com mediambiental”.

Grup Trobada

Des del 1995, el Grup Trobada porta participant en la Trobada d’Escoles en valencià. Tal i com remarca el seu representant, “el Grup Trobada ha anat evolucionant i s’ha convertit en un referent per a tots els xiquets i la seua defensa per la llengua”. També ha remarcat que aquest grup està en procés d’elaborar un CD amb la recopilació de totes les cançons que han versionat i cantat al llarg de tota la seua trajectòria. I remarca “la importància dels grups valencians en aquest nou CD”.

Pep Frances coordinador i director del Grup Trobada

La música i la novel·la valenciana també a la Trobada

Xavi Sarrià, escriptor i integrant del grup valencià Obrint Pas, ha estat hui promocionant el seu llibre Totes les cançons parlen de tu en la Trobada de Corbera i, a més a més, ha estat una vegada més amb les reivindicacions populars per la llengua valenciana i la seua conservació.

La nostra redactora Clàudia Campos amba Xavier Sarrià

L’escriptor ha denunciat “les mesures demagògiques del Partit Popular” i les seues polítiques lingüístiques que tal i com ell afirma “tenen una doble cara, són totes aparences front al públic i realment s’estan carregant la nostra llengua, la llengua dels valencians”. Tot i que “el poble valencià està cada vegada més unit i amb les idees més clares i amb la seua lluita intenta frenar els constants atacs que rep des de fa anys per part del govern valencià”.

Xavi Sarrià també ha remarcat “la importància de l’educació lingüística des de la base” i com “la pèrdua dels mitjans audiovisuals en la nostra llengua ha afectat de manera directa en la seua utilització i educació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa