Els ajuntaments ja poden sol·licitar treballs de prevenció d'incendis de Divalterra per a 2019

Les actuacions prioritàries es desenvoluparan en àrees recreatives, zones d'elevada afluència i zones d'interfície urbana forestal
/ València
14 desembre 2018 01:00h
Els consistoris que desitgen sol·licitar noves actuacions hauran d\'emplenar el formulari disponible en la web de Divalterra i remetre-ho abans del 15 de gener de 2019.

Divalterra ha obert el termini perquè els ajuntaments sol·liciten treballs de prevenció d'incendis de les brigades forestals de la Diputació de València, que servirà per a configurar el Pla de Treball de 2019 mitjançant un procediment que ha sigut agilitzat simplificant tràmits administratius, segons ha informat la corporació en un comunicat.

Una de les novetats per al pròxim exercici és la integració de Divalterra en el visor cartogràfic del Sistema Integrat de Gestió d'Incendis Forestals (SIGIF), dependent de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat. D'aquesta manera, els ajuntaments poden consultar els treballs silvícoles executats per les brigades forestals així com les actuacions programades per les diferents administracions, la qual cosa aporta una visió global dels processos i facilita el treball dels tècnics municipals.

La Comissió de Seguiment de les Brigades Forestals, integrada pel Consorci Provincial de Bombers, el Servei de Medi Ambient de la Diputació de València i la Direcció de Brigades Forestals de Divalterra, ha establit els criteris per a l'elaboració del Pla de Treball de 2019. Aquest programa d'actuacions es crearà en funció del risc d'incendi forestal, de la presència d'Espais Naturals Protegits, del fet que l'actuació estiga inclosa dins d'un Pla de Prevenció d'Incendis –especialment el local– i del tipus d'intervenció.

Així, les actuacions prioritàries es desenvoluparan en àrees recreatives, zones d'elevada afluència i zones d'interfície urbana forestal. D'igual forma, tots aquells treballs que impliquen l'adequació de la vegetació a l'entorn de punts d'aigua o camins forestals i el manteniment o execució d'àrees tallafocs i faixes auxiliars ocuparan la major part del temps de la labor silvícola de les brigades de Divalterra. Per a intervindre en un llit, aquest haurà d'estar a menys de 50 metres de zones d'interfície urbana forestal o de masses forestals i l'ajuntament ha de comprometre's al seu manteniment, ja que, en cas contrari, l'actuació manca d'efectivitat.

D'altra banda, les actuacions de vigilància en festius i competicions esportives o actes multitudinaris en entorn forestal es limitaran al diumenge i els festius, així com als dies de preemergència nivell 3. Tampoc no s'adequaran camins o sendes per a competicions esportives ni aquelles inaccessibles per a vehicles, a causa dels problemes que genera la mobilització de la brigada en cas d'emergència.

Sol·licituds fins al 15 de gener

Per a facilitar la planificació dels treballs, Divalterra ha remés a cada ajuntament un informe sobre l'estat de les seues sol·licituds realitzades, que recull un resum de les peticions rebudes i l'estat actual d'atenció així com els criteris establits per a la petició de noves actuacions. D'aquesta manera, i una vegada coordinats amb l'Agent Mediambiental de la zona, els ajuntaments que desitgen sol·licitar noves actuacions hauran d'emplenar el formulari disponible en la web de Divalterra i remetre'l abans del 15 de gener de 2019 al costat de la cartografia associada a l'actuació.

Posteriorment a aquesta data, únicament es consideraran les peticions de treballs puntuals associats a emergències i urgències, segons les mateixes fonts. En aquest sentit, les actuacions que no han pogut ser executades durant 2018 a causa de l'alta demanda registrada, no hauran de sol·licitar-se de nou, ja que automàticament passen a formar part del Pla de Treball de 2019. El mateix ocorre amb les classificades com a "recurrents", especialment àrees recreatives i zones d'afluència, que s'executaran sense necessitat de petició per part de l'ajuntament. D'altra banda, Divalterra s'ha posat en contacte amb els ajuntaments que no han sol·licitat treballs de les brigades forestals per a informar-los d'aquest servei amb l'objectiu d'arribar a la major quantitat de municipis de la demarcació de València.

next