Diari La Veu del País Valencià
La circumval·lació d’Alacant i la resta d’autopistes rescatades seran gratuïtes de nit

Les nou autopistes de peatge rescatades per l’Estat seran gratuïtes per als conductors durant la nit, entre les 0.00 hores i les 6.00 hores, a partir del pròxim 15 de gener de 2019. El peatge d’aquestes carreteres durant la resta de la jornada baixarà a més una mitjana del 30% des d’eixa data, segons les noves tarifes d’aquestes vies que gestiona el Ministeri de Foment, aprovades pel Consell de Ministres.

Les autopistes que es beneficien d’aquestes mesures són les quatre radials de Madrid, l’AP-36 Ocaña-La Roda; la que uneix Cartagena i Vera; la Circumval·lació d’Alacant, i l’AP-41 Madrid-Toledo. En el cas d’aquesta última, els canvis en el peatge començaran a aplicar-se en el moment en què siga rescatada i assumida per Foment, previsiblement al començament del pròxim any, una vegada concloga el seu procés concursal.

Aquestes vies representen el 20% de la xarxa d’autopistes de pagament de l’Estat. Es tracta de les autopistes de més recent construcció, les que a la fi de 2012, en plena crisi, van començar a fer fallida en cascada, que al començament d’enguany finalment va rescatar Foment i que actualment són gestionades per aquest Ministeri a través de la seua societat pública Seittsa.

En virtut de les noves tarifes aprovades pel govern espanyol, a aquestes rebaixes s’afegiran les que s’articulen per als usuaris més habituals de les vies. Amb aquesta mesura es pretén “millorar el trànsit d’aquestes vies i incentivar el seu ús, atés que es tracta d’infraestructures actualment poc utilitzades”, segons va detallar el ministre de Foment, José Luis Ábalos.

Revisió als sis mesos

Foment confia que, malgrat la rebaixa, l’augment d’usuaris permeta augmentar els ingressos de les autopistes. No obstant això, va revelar que les noves tarifes seran revisades dins de sis mesos per part de la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics.

Aquestes autopistes rescatades i en mans de l’Estat tindran així el seu sistema de tarifes, diferent al de la resta de la xarxa de vies de pagament, les que segueixen gestionades per empreses privades, en les quals, per contra, el peatge pujarà un 1,67% a partir del pròxim 1 de gener.

La pujada dels peatges de les autopistes s’actualitza anualment mitjançant l’aplicació d’una fórmula que el govern espanyol i el sector concessional van pactar en 2002, que té en l’IPC i els trànsits les seues principals variables.

Comparteix

Icona de pantalla completa