El govern espanyol augmenta la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer fins a 5 anys

El Consell de Ministres limita el pagament de les fiances per a arrendar un habitatge a dos mesos però no limita els preus
14 desembre 2018 01:00h

El Consell de Ministres ha aprovat un decret-llei de mesures "urgents" en matèria d'habitatge en què destaca la decisió d'augmentar la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer de 3 a 5 anys, que suposa retornar a la situació d'abans de 2013, modificada per l'executiu de Mariano Rajoy. També es limiten les garanties que es poden demanar com a fiança –seran dues mensualitats com a màxim–. Entre les mesures, però, el govern espanyol no posa cap límit als preus de lloguer.

El decret també limita els pisos turístics i recull que si hi ha acord de 3/5 parts dels propietaris de la comunitat, es podrà "condicionar o limitar" l'activitat turística. El ministre de Foment, José Luís Ábalos, ha dit que volen protegir els llogaters i intentar reduir els desnonaments. "Volem acabar amb un drama que afecta especialment els més joves", ha dit. 

El govern espanyol ha aprovat per decret llei un conjunt de mesures, moltes de les quals ja s'havien anunciat després del pacte amb Podem per als Pressupostos de 2019. El ministre de Foment ha destacat que volen actuar per a reduir els desnonaments i permetre que l'accés al lloguer tinga més garanties i facilitats, especialment després de la pujada de preus i la falta d'oferta en les grans ciutats.

Ábalos ha qualificat de "drama" la situació i ha dit que, especialment, la pateixen els joves que si volen marxar de casa acaben vivint "en una habitació que paguen a preus abusius". També ha destacat que, segons les dades del CGPJ del tercer trimestre, el 65% dels desnonaments executats són per impagament del lloguer. Per tot això, ha justificat "l'absoluta necessitat i urgència" d'aprovar aquestes mesures per decret. En tractar-se d'un decret llei, però, caldrà que després s'aproven al Congrés per a poder-les desplegar. 

Ampliació de la pròrroga fins als 5 anys 

Destaca la mesura d'ampliar novament la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer de 3 anys a 5 anys, de manera que es retorna a la situació anterior a 2013. També s'amplia l'anomenada pròrroga tàcita d'1 a 3 anys. Per tal de protegir els llogaters, el decret també recull que el propietari pagarà les despeses de la gestió immobiliària i de formalització del contracte al propietari si és persona jurídica. També s'acoten les condicions que un propietari pot posar a l'hora de llogar un habitatge, ja que fins ara eren il·limitades. Com a molt, es podrà exigir dues mensualitats. 

Sense límit per als preus 

Dins l'acord pressupostari amb Podem també s'havia avançat que es donarien eines perquè els ajuntaments pogueren limitar els preus a les zones on consideren que hi ha una pressió massa alta i l'increment siga abusiu. En canvi, aquest punt no s'ha aprovat en aquest paquet de mesures. El ministre de Foment, José Luís Ábalos, ha explicat que ara s'han inclòs en el decret les mesures "urgents" però que aquesta limitació els preus es tramitarà dins el projecte de pressupostos, que el govern espanyol preveu portar al Congrés en gener.

Entre els acords inclosos en el decret llei destaca també que la possibilitat que si 3/5 parts dels propietaris d'una comunitat es posen d'acord, puguen "limitar o condicionar" els habitatges turístiques que hi haja. 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next