Diari La Veu del País Valencià
Treballadors de l’hostaleria es manifesten per a demanar un nou conveni

Treballadors del sector de l’hostaleria s’han concentrat a València per a reclamar la negociació d’un nou conveni que actualitze els salaris després de quatre anys sense augment salarial. Convocats per UGT i CCOO, un centenar de treballadors, segons aquestos sindicats, s’ha concentrat davant un restaurant regentat pel president de la Federació Empresarial d’Hostaleria de València (FEHV), Manuel Espinar, al carrer Hernán Cortés per a “donar-li més visibilitat” a la mobilització, segons han indicat a EFE fonts de CCOO-PV.

La Federació Empresarial d’Hostaleria de València ha criticat que l’acció desenvolupada pels sindicats es pot interpretar més com un escarni en l’àmbit privat del seu president que com una reivindicació sindical, en tindre lloc davant un establiment de la seua propietat.

La Federació assenyala que des d’octubre de 2017, quan es va constituir la taula negociadora del conveni col·lectiu, s’estan celebrant reunions amb l’intercanvi i avaluació de diferents propostes d’ambdues parts i, de fet, es va pactar treballar en un format de grup de treballs reduïts per a abordar blocs de matèries concretes.

L’última reunió va tindre lloc el 28 de novembre i en ella es va acordar celebrar una nova en les pròximes setmanes per a continuar amb les negociacions del conveni. Els sindicats consideren que enguany ha sigut un any “perdut” en reunions sense acords a causa de les pretensions de la patronal de “reduir drets i salaris”. Sobre la pujada salarial, la patronal recorda que de 2008 a 2016 l’increment ha sigut del 19,24%, cosa que suposa set punts per damunt de l’IPC d’aquest període.

Segons detalla la FEHV, durant la crisi econòmica les empreses van realitzar “un important esforç” amb augments del 5,5% en 2008, un altre 5,5% en 2009, i un 3% en 2010, que suposa una pujada del 14% en tres anys.

En eixos anys es va registrar un “descens continuat” del consum provocat per la crisi i una pèrdua de rendibilitat de les empreses que han portat el sector a trobar-se en nivells de vendes similars als de 2008, amb un 30% menys de facturació. No obstant això, les entitats empresarials presents en la taula negociadora –FEHV i les seues 9 associats sectorials i locals, Confederació d’Empresaris Turístics, Associació d’Estacions Termals i Balnearis, i Associació Hostalera de Gandia i La Safor– tenen un compromís de negociació perquè culmine amb la revisió del conveni, segons han manifestat en un comunicat. Per part seua, UGT i CCOO han avançat que les mobilitzacions aniran en augment si no hi ha una resposta clara i hi haurà una vaga el mes de març de 2019.

Comparteix

Icona de pantalla completa