Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència de València denega una pericial i dóna per conclosa la instrucció de l’accident de metro

La Secció Segona de l’Audiència Provincial de València ha denegat la pràctica d’una nova pericial sobre l’accident de metro de València del 3 de juliol de 2006, que va causar la mort a 43 persones i va provocar 47 ferits, amb la qual cosa desestima l’apel·lació de la Fiscalia i dóna per conclosa la instrucció de la causa, tal com informa el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià.

En una resolució contra la qual no cap recurs, la sala confirma la decisió de la titular del Jutjat d’Instrucció número 21 de València, que en juliol ja va rebutjar la petició del fiscal del cas en la qual sol·licitava una nova diligència pericial perquè l’Agència Ferroviària de la Unió Europea (UE) realitzara una anàlisi de tot el sumari, documentació del cas o mesures de seguretat existents en el moment del sinistre.

Els magistrats de la Secció Segona recorden que ja es van pronunciar sobre una petició de la Fiscalia “d’idèntic contingut” en un acte anterior del 16 de febrer de 2018, en el qual van revocar el sobreseïment de les diligències. El tribunal no va apreciar aleshores raons que justificaren la repetició de les pericials practicades fins al moment, ja que “no s’advertia la deficiència tècnica, independentment de la fiabilitat i la seua avaluació”, detalla l’alt tribunal valencià en un comunicat.

La sala sostenia en eixa resolució que no podia “mantindre’s innecessàriament oberta la investigació quan s’aportaven en les pericials practicades criteris tècnics que podrien ser complementats o contradits en el judici oral, si arribara a celebrar-se”.

Per eixe motiu, l’Audiència va rebutjar la designació de dos perits de l’Agència Ferroviària de la UE perquè emeteren un nou informe, ja que recordava que els extrems sobre els quals haurien de pronunciar-se ja havien sigut “objecte de profunda i extensa recerca a través de les diligències pericials, testificals i documentals practicades”.

Ara, els jutges de la Secció Segona tornen a denegar la pràctica d’una nova pericial perquè, després de la reobertura del procés, no s’han aportat “dades que modifiquen els pressupostos fàctics” pels quals ja la van desestimar en febrer.

De la mateixa manera, la sala considera “esgotat el termini d’instrucció” el 2 de juliol d’enguany, tal com va acordar la titular del Jutjat d’Instrucció número 21 de València, per no haver-se sol·licitat la pròrroga. Es tracta d’un requisit indispensable per a “donar cobertura a un eventual acord que considerara pertinent” la pràctica de noves diligències.

A la fi d’octubre, la jutgessa va dictar un acte en el qual rebutjava donar més termini als advocats del cas de l’accident de metre per a presentar els seus escrits d’acusació. En aquesta fallada, donava per conclosa la recerca de l’accident de la Línia 1 de Metrovalencia i processava a la qual era gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Marisa Gracia, i a altres set directius de l’empresa en eixe moment.

Seguidament, el ministeri fiscal va presentar el seu escrit de qualificacions, en el qual demanava tres anys i set mesos de presó tant per a la qual anara gerent com para cadascun dels set exdirectius amb responsabilitats en eixa data. Fiscalia considerava que els vuit acusats, des dels seus llocs de responsabilitat, “coneixien o havien de conéixer” deficiències que detalla en el seu escrit i que posaven de manifest defectes “molt greus” de seguretat en la L1.

Comparteix

Icona de pantalla completa