València visibilitza els espais accessibles amb una aplicació mòbil

Mapcesible ofereix informació relativa a platges adaptades i a places d'aparcament de mobilitat reduïda
/ València
17 desembre 2018 01:00h
El president de Cocemfe CV, Javier Segura, ha lamentat que aquests fets i a defensat que "el dret d\'admissió no ha d\'emparar actituds clarament discriminatòries per motiu de discapacitat".

Fer visible l'accessible. Eixe és la funció principal de l'aplicació col·laborativa Mapcesible, que ara també arriba a València. A través del mòbil o de qualsevol altre dispositiu electrònic es podran conéixer els espais de convivència accessibles a la ciutat, tant instal·lacions públiques com comerços o carrers. Així mateix, l'aplicació ofereix informació relativa a platges adaptades i a places d'aparcament de mobilitat reduïda. Aquesta tecnologia que vol fer més fàcil la vida de les persones amb diversitat funcional també pot ser de gran utilitat per a les persones grans i per a les que es desplacen amb infants. 

La regidora de Servicis Socials de l'Ajuntament valencià, Consol Castillo, ha sigut l'encarregada de presentar aquesta aplicació, que sorgeix d'un projecte impulsat per la Fundació Telefónica amb el suport de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) i el suport tècnic d'Ilunion. Castillo ha destacat la importància d'incrementar l'accessibilitat a la ciutat i el treball fet pel govern municipal per a posar al dia les dependències municipals, qui ha indicat que a 2018 s'han destinat huit milions d'euros en aquest aspecte. A la presentació de l'app també han estat presents Luis Rojo Mardones, de Fundació Telefónica; el president de COCEMFE València, Juan Manuel Mondéjar, i l'ambaixadora de la ferramenta digital, Teresa Perales, nadadora paralímpica. 

Mapcesible compta amb un tot un inventari d'espais accessibles, gràcies al treball de més de 700 voluntaris que han fet un mapatge i han valorat diferents ciutats d'Espanya. La nadadora Teresa Perales ha indicat que l'objectiu d'aquesta tecnologia és "veure d'una forma ràpida i còmoda com està un espai" i, a més, permet a les persones usuàries aportar informació i valorar cada espai. D'aquesta forma, la voluntat és que l'aplicació continue ampliant-se i millorant-se d'una forma col·laborativa, no només amb valoracions, sinó també amb imatges i vídeos que es poden pujar a la xarxa. 

"València és una ciutat molt amable per a les persones amb mobilitat reduïda –ha indicat Perales– però no és suficient". En eixe sentit, la nadadora, que compta amb 26 medalles paralímpiques, ha dit que l'esperit amb el qual naix l'aplicació és positiu i, més que denunciar, pretén posar en valor els esforços de les administracions públiques i de la ciutadania per a aconseguir una ciutat més accessible. Al respecte, Juan Manuel Mondéjar, de COCEMFE, ha indicat que l'existència de barreres urbanes "vulnera els drets de les persones amb mobilitat reduïda". Tanmateix, ha recordat que fa uns anys "l'accessibilitat universal semblava una utopia".  Per la seua part, des de Fundació Telefónica han subratllat que "València és una de les ciutats més accessibles d'Espanya". 

next