La justícia imputa Camps pels contractes de la Generalitat amb Gürtel

El jutge no ha determinat encara la data en què l'expresident declararà
/ València
17 desembre 2018 01:00h
Camps està sent investigat en quatre causes diferents.

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha imputat l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps pel contracte amb Orange Market, empresa de la trama Gürtel, de l'estand de Fitur l'any 2009.

El magistrat ha acordat en una interlocutòria citar l'expresident com a investigat en aquesta peça del cas Gürtel, però encara no ha determinat la data de la declaració.

El jutge De la Mata ha citat com a imputat –investigat segons la nova Llei d'Enjudiciament Criminal– l'expresident Camps seguint el criteri de la Fiscalia Anticorrupció. El ministeri públic va sol·licitar el passat 4 de desembre investigar l'exdirigent del PPCV per presumptes delictes de prevaricació i frau "sense perjudici que poguera resultar la seua participació criminal en l'adjudicació i/o pagament d'altres contractacions irregulars objecte de la present peça separa 5 que no hagueren prescrit".

L'escrit del magistrat no indica cap data en concret de moment per a la citació i explica que la convocatòria de l'expresident s'assenyalarà en funció de les disponibilitats d'agenda del jutjat. La raó per la qual De la Mata ha decidit emetre aquesta interlocutòria sense posar data és perquè els delictes que s'imputen a Camps prescriuen el pròxim 31 de desembre.

Camps acumula cinc investigacions

Aquesta és la cinquena investigació que s'obri contra Camps en relació amb la trama Gürtel. En la primera, l'anomenada 'causa dels vestits', va ser absolt per un jurat popular, si bé després s'han anat incoant altres diligències que encara estan en fase d'instrucció: dos jutjats valencians l'investiguen per la celebració de la Fórmula 1 (un pels contractes i un altre per la construcció del circuit); en un altre està imputat per la fundació que va organitzar la visita del Papa en 2006, i ara se l'investiga en aquesta peça 5 de la Gürtel en l'Audiència Nacional.

De la Mata ha acordat aquesta diligència després de la reobertura d'aquesta peça per ordre de la sala penal de l'Audiència Nacional arran de les revelacions que van fer Ricardo Costa, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez en el judici pel finançament il·legal de les campanyes electorals del PPCV que es va celebrar a l'inici de l'any.

Una vegada conegudes aquestes declaracions, la Fiscalia Anticorrupció va demanar al jutge que reobrira la investigació d'aquesta causa per a Camps per a saber si l'aleshores president valencià "va participar de manera decisòria" en l'adjudicació a Orange Market, "presumptament irregular". "I, com a derivada anterior, si Camps coneixia i participava de manera decisòria en el sistema irregular de pagaments del PP de la Comunitat Valenciana a Orange Market, que suposadament es duia a terme, entre altres formes, mitjançant l'adjudicació irregular de contractes", explicava el ministeri públic.

Coneguts aquestos arguments, l'instructor considera que "la veritat és que han sigut posats de manifest elements que relacionen Camps amb els fets amb la suficient consistència com per a, en aquest moment, dirigir contra ell el procediment en qualitat de persona investigada".

En la seua opinió, resulta raonable i pertinent adreçar la investigació contra Camps a fi de determinar si està inclòs entre les "primeres autoritats" que "van poder participar de manera decisòria en l'adjudicació aparentment irregular de l'estand de grans esdeveniments de Fitur 2009 i si aquesta adjudicació va poder ser una forma de retribuir a eixa societat per treballs realitzats realment per al PP en la Comunitat Valenciana que estaven pendents de cobrament".

Imputats i testimonis

En la seua resolució, De la Mata acorda també prendre declaració com a investigats, tal com sol·licitava la Fiscalia, al líder de la trama corrupta, Francisco Correa; al responsable a València de les empreses de Gürtel, Álvaro Pérez, 'el Bigotes'; a l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa, i a l'exdirectora general de Promoció Institucional de la Generalitat Daura Ibars.

També ordena la citació de diversos testimonis, entre ells l'exsecretari general del PPCV Ricardo Costa, que va ser el que va revelar en el judici del finançament irregular que aquest partit es va finançar amb diner negre i que era Camps el que ordenava adjudicar els contractes públics a les empreses de la Gürtel. Com en el cas de Camps, cap d'aquestes citacions té data de moment.

next