Diari La Veu del País Valencià
La Universitat de València inaugura un laboratori centrat en aliments que uneixen gastronomia i salut

L’Institut de Ciència dels Materials (ICMUV) de la Universitat de València ha inaugurat el Gastrolab-Fernando Sapiña. El laboratori integra la recerca de la Clínica Universitària de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia (CUNAFF) de la Fundació Lluís Alcanyís i de la Unitat Mixta de recerca en Endocrinologia, Nutrició i Dietètica de la Universitat de València-Institut d’Investigació Sanitària La Fe.

El Gastrolab formarà part del Food & Health Living Lab de la Universitat, una plataforma de treball al servei dels diferents grups d’investigació que desenvolupen activitats en l’àmbit de la salut i l’alimentació tant des d’una perspectiva tecnològica com social.

El Gastrolab-Fernando Sapiña naix amb l’objectiu de crear nous productes, millorar característiques organolèptiques dels aliments i ampliar les textures i els dissenys que contribuïsquen a avançar, des de la cuina, en temes de gastronomia i de salut.

Actualment el Gastrolab treballa en la modificació de textures de nous plats per a pacients amb problemes de disfàgia en l’àmbit hospitalari, a més de crear nous plats amb productes autòctons que ajuden a posar en valor les matèries primeres de l’horta valenciana.

Un homenatge a Fernando Sapiña

El Gastrolab porta el nom de Fernando Sapiña en homenatge al professor titular de Química Inorgànica de la Universitat de València i investigador de l’ICMUV, que va faltar el mes de gener passat. Sapiña era membre del Consell Assessor de la Càtedra de Divulgació de la Ciència-UCC+i de la Universitat de València, des d’on dirigia les col·leccions Sense Fronteres, Sin Fronteras i Ciència entre Lletres (PUV). Va publicar els llibres Un futur sostenible i El repte energètic, finalistes del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General en 2000 i 2004, respectivament, com a conseqüència de la seua preocupació pel canvi global i el desenvolupament sostenible.

Com a divulgador científic, va impartir nombroses xarrades i tallers i va participar en activitats referides al canvi global, nanotecnologia i a la relació entre cuina i ciència. Va ser col·laborador de la revista Mètode i coordinador de les activitats d’ExpoCiència, la jornada de portes obertes al Parc Científic de la Universitat de València.

En el camp de la gastronomia, va emprendre activitats que involucraven el desenvolupament de nous productes i tècniques culinàries potenciant tant la investigació com la docència en aquest sentit. Va ser un dels principals impulsors del grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa