Diari La Veu del País Valencià
Rosa Pérez Garijo, candidata d’Esquerra Unida a la Generalitat amb el 73% dels vots de la militància

La coordinadora general d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Rosa Pérez Garijo, serà la candidata de la formació a la Generalitat en les pròximes eleccions autonòmiques de 2019, ja que ha obtingut el 73,21% del suport en les primàries per a triar les llistes a les Corts i a la Presidència de la Generalitat. En aquesta part de la consulta han participat un total de 1.243 persones –de les 6.137 que estaven citades–, la qual cosa suposa un percentatge de participació del 20,25%.

En concret, Pérez Garijo encapçalava una llista unitària pactada amb Rosa Albert que ha obtingut 910 vots dels 1.243 emesos per a la Presidència de la Generalitat, mentre que el 26,79% (de 333 vots) ha votat abstenció.

Entre els dies 11 i 14 de desembre es van produir les votacions telemàtiques i el diumenge 16 de desembre es van instal·lar meses electorals a cadascuna de les comarques per a les votacions presencials. Les dades de participació i els resultats es van fer públics l’endemà passat, “com a conseqüència de la complexitat de recaptar els vots en llista oberta”, ha detallat EUPV en un comunicat.

Després dels resultats, la formació ha destacat que els afiliats i simpatitzants han ratificat la llista unitària pactada per les dues candidatures majoritàries que es van confrontar per a elegir la direcció d’EUPV, liderades per Rosa Pérez i Rosa Albert respectivament, a les circumscripcions de Castelló i València. D’aquesta manera, la candidatura per València estarà encapçalada per l’actual coordinadora d’EUPV, Rosa Pérez Garijo, qui serà també la candidata a la Presidència de la Generalitat. Per la seua banda, Paco Latorre encapçalarà la de Castelló.

En el cas de la circumscripció d’Alacant, els vots en llista oberta han produït que el número quatre de la precandidatura pactada puge fins al dos. D’aquesta manera, la candidatura estarà encapçalada per la regidora d’Alcoi Estefania Blanes i la seguiran Álvaro Castaños; Lola Llorca; el regidor d’Elda Iñaki Pérez –qui a priori ocupava el segon lloc–, i Alba Quesada.

Participació

Un total de 6.137 persones, entre afiliades i simpatitzants, podien votar l’elecció dels representants d’EUPV a les llistes de les Corts i a la Presidència de la Generalitat, de les quals ho han fet un total de 1.189 a les candidatures i un total de 1.243 a la Presidència de la Generalitat, la qual cosa suposa un percentatge de participació del 19,4% i del 20,25% respectivament.

Quant a les candidatures autonòmiques, a la demarcació d’Alacant s’han produït un total de 533 vots d’un cens de 2.244 de militants i simpatitzants, el 23,7%; a la de Castelló s’han emés un total de 158 vots d’un cens de 451, el 35%, i a la de València han sigut 498 vots d’un cens 3.442 de militants i simpatitzants, la qual cosa suposa una participació del 14,5%. Sobre aquest tema, Pérez Garijo ha comentat que les dades de participació eren “previsibles per l’existència d’una única llista”, encara que, no obstant això, ha mostrat la seua “satisfacció amb la pacificació que viu l’organització i que s’ha reflectit en aquest procés de democràcia interna sense incidències i amb una candidatura avalada per un acord ampli”.

La líder d’Esquerra Unida ha insistit en el fet que els vots en primàries “no tenen filtres i els vots emesos superen en molt els de delegats de qualsevol Assemblea”. Al seu judici, diversos factors expliquen els nivells de participació, entre els quals es troba “de manera molt significativa” l’increment del cens de simpatitzants per a la participació en diferents processos municipals. “És normal que moltes persones s’hagen inscrit per a votar els seus representants en les candidatures municipals i opten per no fer-ho en l’àmbit autonòmic per una qüestió de proximitat i coneixement”, ha mantingut Pérez Garijo.

D’altra banda, per a la coordinadora d’EUPV la gent” participa més quan hi ha confrontació” i, per això, considera “un motiu de satisfacció la pacificació que viu l’organització i que s’ha reflectit en aquest procés de democràcia interna sense incidències i amb una única llista avalada per un acord ampli”.

Primàries municipals: el cas d’Alacant ciutat

Paral·lelament a les primàries autonòmiques s’han dut a terme les primàries en diversos municipis. El més significatiu ha sigut el de la ciutat d’Alacant, amb una participació del 73,51% del cens, en el qual la candidatura que encapçalava Daniel Simón Pla ha obtingut 446 vots front els 343 de la candidatura encapçalada per Miguel Ángel Pavón García. Pérez Garijo ha felicitat els components de la candidatura l’Esquerra Transformadora pels resultats obtinguts i Daniel Simón, qui concorrerà com a alcaldable d’EU Alacant a les pròximes eleccions municipals. Simón ha aprofitat l’ocasió per a fer una crida a la “unitat” de l’organització a la ciutat d’Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa