Diari La Veu del País Valencià
València vol que el Parc Natural del Túria incloga el seu terme municipal

Una superfície de 505 hectàrees del terme municipal de València pot arribar a incloure’s dins del Parc Natural del Túria. Eixa és la voluntat de la Conselleria de Medi Ambient i aquest dijous el Ple de l’Ajuntament de València tractarà de donar suport a la institució dirigida per Elena Cebrián mitjançant una moció que previsiblement s’aprovarà amb els vots a favor del govern de la Nau. D’aquesta forma, una vegada la moció siga aprovada, segons ha explicat el regidor de Govern Interior i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, es facilitarà que la capital del Túria pertanya a dos parcs naturals, el de l’Albufera i, ara, el del Túria, cosa “que farà de València una ciutat única pel que fa a superfície protegida”.

Les 505 hectàrees que es volen afegir es reparteixen entre 230 hectàrees corresponents amb el nou llit del Túria, 38 de l’antic llit del Túria i 211 de l’horta de Campanar. Les 26 restants estaran ocupades per infraestructures, principalment viàries. El regidor Campillo ha assegurat que aquesta proposta “és beneficiosa per a la ciutat de València i per al parc natural del Túria” i que “amb ella la ciutat fa un pas més cap a la seua sostenibilitat millorant la protecció del seu patrimoni natural i de la seua cultura tradicional”. “És hora que el Parc arribe a la mar; no té sentit que sent un parc fluvial no arribe fins a la seua desembocadura actual”, ha explicat l’edil.

La proposta pretén protegir espais de gran valor ambiental i cultural que han quedat envoltats per infraestructures viàries i nuclis urbans. Així es vol establir una àrea compacta d’horta, amb contacte amb el vell llit del Túria, que assegure la seua protecció i servisca com a instrument per a impulsar la millora de la qualitat de les aigües que rep afavorint un ús sostenible del territori i dels recursos hídrics.

També vol fer valdre el patrimoni material i immaterial de l’horta per al seu gaudi cultural i recreatiu mentre es protegeix el seu paisatge cultural mil·lenari i es rehabilita i afavoreix el patrimoni arquitectònic existent, com ara molins, séquies i alqueries, així com la seua forma de vida. Així mateix, estableix connexions ecològiques per a donar continuïtat a una estructura verda com és el parc del Túria, de manera que es connecten elements biològics i socioculturals que tradicionalment han existit en el tram baix del riu.

Sergi Campillo ha subratllat que resulta “impossible que el tram de riu Túria que travessa el nucli urbà de València puga tornar a recuperar algunes de les funcions hidrològiques i ecològiques que li són pròpies”. No obstant això, ha indicat que “sí que és necessària la creació, incloent-hi el Pla Sud, d’un nou llit molt més xicotet pel qual circule un cabal ecològic permanent que no requerisca un elevat manteniment” i que incloga vegetació mediterrània autòctona que viu als marges dels cursos d’aigua.

Comparteix

Icona de pantalla completa