Diari La Veu del País Valencià
Disney fitxa l’àvia valenciana que arrasa a Instagram amb dibuixos fets amb Paint

Amb 88 anys i més de 157.000 seguidors a Instagram gràcies als seus paisatges, animals i racons urbans dibuixats amb un programa bàsic d’ordinador, Concha García Zaera ha conquistat també la multinacional d’animació Disney, que ha encarregat a aquesta àvia valenciana que difonga en xarxes socials la seua visió de la nova Mary Poppins.

Concha, @conchagzaera per als seus seguidors, va nàixer a València en 1930 i aquest diumenge va pujar la seua particular interpretació amb Paint del cartell de la pel·lícula El retorn de Mary Poppins, “una obra d’art pràcticament perfecta en tot”, segons Disney España, i que ja supera els 24.000 “m’agrada” en el compte d’aquesta instagrammer octogenària. “És un personatge que sempre m’ha encantat”, assegura a EFE aquesta artista digital, que espera amb ganes l’estrena de la pel·lícula –a la qual ha sigut convidada per Disney– i assegura que la proposta de la companyia li va suposar un vertader “repte” perquè mai havia dibuixat rostres.

Durant diverses setmanes va retocar el dibuix del famós personatge de Disney fins que va estar “satisfeta”, amb especial dificultat en el barret i el pèl del personatge, que en aquesta ocasió encarna Emily Blunt. “No tinc gens d’imaginació”, confessa a EFE, encara que se li dóna molt bé copiar i la inspiració li ve de qualsevol lloc: la bossa d’una farmàcia o de qualsevol botiga; un quadre en un aparador; una postal; una caixa d’un joc, o dibuixos d’una revista. Reconeix que va “caçant” i “robant” imatges perquè quan veu una cosa que li agrada, li fa una foto i després la imprimeix, la quadricula i la copia en el seu ordinador.

Aquesta facilitat per a copiar li ha permés dibuixar ocells, cérvols, peixos i gats; però també fars, la platja valenciana del Saler i l’illa grega de Santorini, i racons andalusos, de la Xina i de la seua ciutat natal, com ara el pont de la Trinitat, el Mercat Central, la Llotja i la Catedral. Especial afecte li té a dibuixos en els quals es veu la imatge del poble de la seua àvia, la Vall d’Almonesir, a la Serra d’Espadà, on ha passat tots els seus estius i algun dels quals frega els 54.000 “m’agrada”.

També li agrada molt un dibuix de València en el qual es veu la Llotja i el Mercat Central, que supera els 50.000 “m’agrada” i la imatge d’una finestra que, diu, li atrapa pel seu “realisme” amb les ombres i les llums que té. Recorda com a “costós” el dibuix que ha titulat Lisboa i que copia una postal que la seua filla li va portar de la capital portuguesa amb el tramvia i amb “molts balconets, cases i testos”, i riu quan ensenya el dibuix Fallera, una versió “inventada” per ella de l’Estàtua de la Llibertat vestida amb el vestit típic de la dona valenciana.

La seua afició a dibuixar la té “de tota la vida” però en general sempre ho feia amb llapisseres en un bloc, però fa més d’una dècada va començar a anar a la Universitat Popular i es va aficionar a pintar a l’oli fins que el seu marit va caure malalt i ho va deixar per a cuidar-lo. “A casa m’avorria sobiranament i, com que em queixava, els meus fills em van comprar un ordinador”, recorda alhora que matisa que primerament no l’utilitzava per a dibuixar sinó que l’usava per a escriure les seues memòries, portar la comptabilitat de la casa i per als seus estudis de Cultura General.

Però un dia, relata, se li “va ocórrer” dibuixar una caseta i uns núvols, “una ximpleria” que la va atraure molt i l’endemà va millorar el dibuix amb altres detalls, li va dedicar temps i es va aficionar: “I fins a hui”. Sosté que per a dibuixar amb Paint fa falta “paciència, molta afició i gaudir fent-ho”, i afegeix: “I guardar molt sovint perquè, a vegades, després de dies amb un dibuix, se m’ha esborrat”.

Concha García resta valor al que fa perquè gaudeix i li agrada pintar però la insistència de les seues nétes perquè els compartira li va dur a crear un compte a Instagram que ella mateixa gestiona i que en catorze mesos supera els 157.000 seguidors. Explica que es “va espantar molt” quan el seu compte va començar a pujar sense fre i cada dia li arribaven “milers de missatges” però ara assegura que coneix a quasi tots els seus seguidors pel seu nom d’usuari i que tracta de respondre a tots. “És fàcil” pujar les fotos a Instagram i qualsevol pot fer-ho, “fins i tot amb més edat”, assenyala Concha, que signa els seus dibuixos com a C.G.Zaera i es presenta com “una senyora de 88 anys” a qui li agrada “pintar amb el programa Paint”.

Comparteix

Icona de pantalla completa